Risotto con prosecco e basilico (rizoto s proseccem a bazalkou)

Jak už víte, risotto se tradičně v Itálii dělá s vínem. Dneska si ale ukážeme, že k němu výborně hodí i šumivé víno „prosecco“. K dostání je téměř v každém supermarketu, takže nebudete mít rozhodně problém si jej připravit.

Risotto je plnohodnotný první chod. Jeho příprava není příliš složitá, avšak potřebuje vaši péči. Rádo se totiž připaluje a musíte ho tedy často míchat a hlídat. Důležitou částí přípravy je postupné přilévání kvalitního domácího vývaru. K dnešnímu receptu jsem si doma připravila poctivý zeleninový vývar. Myslím si ale, že by se k němu krásně hodil i například dobrý kuřecí.

Toto risotto má spoustu variant. Velmi často se připravuje s mořskými plody jako jsou například krevety. Výjimkou nejsou však ani hutnější varianty s pancettou, houbami nebo krémovými sýry jako mascarpone nebo sýry s pevnější strukturou typu scamorza.

Já nejsem velký milovník sladké rýže, asi kvůli špatným vzpomínkám na rýžový nákyp ze školky nebo základní školy. Jak tomu často bývá 🙂 Nicméně v Itálii se risotto dělá i na sladký způsob a právě k tomu se i krásně hodí prosecco. Dobré je například s jahodami, někteří rádi experimentují a přídavají i jiné ovoce jako je například kiwi.

italské risotto

Ingredience (pro 2 osoby):

rýže typu Carnaroli nebo Arborio, 300g cca
domácí zeleninový vývar, cca 500ml
máslo, jedna větší kostka (cca 3cm široká)
strouhaný sýr, např. Gran Moravia, Grana Padano cca 1 menší hrst
1 menší cibule
prosecco, já použila od firmy Nonsolonero – Panizzo
pár lístků bazalky
Postup:
Nechte na pánvi rozpustit máslo (malý kousek si nechte stranou) a osmahněte na něm cibuli nakrájenou nadrobno. Nechte ji zpěnit na mírném ohni. Přidejte rýži, pořádně ji promíchejte a nechte zrna se uzavřít. Prolijte ji následně proseccem, stačí tak 1,5dc. Nechte ho vypařit. Následně přidávejte postupně po částech ještě teplý vývar.

Vždy ho nechte se vsáhnout do rýže, promíchejte. Takto postupně přidávejte, dokud rýže není uvařená al dente. Nakonec vypněte oheň a odstavte risotto. Nechte ho chvíli odpočinout. Vložte do něj kousek másla a nastrouhaný sýr. Pomalu promíchejte, až vám vzikne krásné krémovité risotto. Na závěr posypejte bazalkou natrhané na malé kousky a posypané sýrem.

TIP:
Častěji se vyskytuje použití hladkolisté petržele na místo bazalky, takže také doporučuji.

risotto3italské risotto s bazalkou italské risotto italské risotto 

 

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Gurmánské speciality, Nejnovější recepty, Primi (první chody) Označeno s:
0 comments on “Risotto con prosecco e basilico (rizoto s proseccem a bazalkou)
2 Pings/Trackbacks pro "Risotto con prosecco e basilico (rizoto s proseccem a bazalkou)"
  1. […] v boxu u okna a že jsme si dobře zvolili místo pro večeři nám kromě výborného jídla a prosecca (opět) potvrzovala fronta lidí, čekajících na vstup do […]

  2. […] Risotto s proseccem (recept zde) […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků