Polenta…aneb jídlo seveřanů a chudých

Polenta se dělá na několik různých způsobů. Dneska se podíváme na jeden recept, který jsem se v Itálii naučila. Je v něm spousta hub a kvalitní klobásky, které Italové říkají „salsiccia“. Říká se jí také jídlo chudých, protože na základní recept stačí pouze kukuřičná mouka a třeba rajčata na omáčku. Italové mi vyprávěli, jak se dříve polenta jedla. A je to opravdu zajímavý příběh…

Hotová polenta se rozprostřela na velkou dřevěnou desku. Na ní se nanesla připravená omáčka. Rodina potom ukrajovala ze společného „talíře“. Historie vypráví, že italské rodiny, co si mohly dovolit maso, jej na ni doprostřed přidaly.Ten kdo se k ní dříve projedl, tak si ji mohl sníst. 

Italové ze severu jsou těmi z jihu často nazýváni „polentoni“ (název odvozen právě od polenty, která je na severu Itálie tolik oblíbená). Je to spíše urážka, tak ji raději nikde nepoužívejte :-).

polenta

 Ingredience: (porce pro 4 osoby)

1 kg kukuřičné mouky
houby (nejlépe čerstvé hřiby, nebo postačí krájené žampióny), nakrájené  na kousky
olivový olej
 cca 100 g parmezánu
cca 500 g vepřových čtvrtek  (nahradit můžete italskými klobáskami „salsiccia“)
cca 500 g vepřových žeber
sůl a pepř
1,5 litru pasírovaných rajčat
1 stroužek česneku

Příprava:

Do velkého hrnce dáme houby, stroužek česneku a všechno maso. Zalijeme vše trochou olivového oleje, posolíme a popepříme. Přikryjeme pokličkou a necháme na velmi mírném ohni vařit cca 20 minut. Jakmile maso změkne zalijeme ho rajčaty a necháme na mírném ohni vařit.

  • omáčku postupně dochucujte solí a pepřem, přiklopte pokličkou a nechte cca 30 minut vařit dokud omáčka nedostane masovou chuť
  • mezitím začněte ve velkém hrnci vařit vodu – vychází to zhruba na 4 litry vody
  • vodu osolte a jakmile je teplá tak plotýnku vypněte (musí být teplá tak akorát, že tam vložíte prst)
  • do vody za stálého míchaní postupně nasypte kukuřičnou mouku a zapněte sporák
  • voda nesmí vřít a směs musíte v hrnci nepřetržitě míchat na stejnou stranu stále stejnou rychlostí
  • směs začne postupně houstnout (asi jako když děláte puding) – kápněte do ní trošičku olivového oleje
  • až je směs velmi hustá stále míchejte a ochutnejte zda vaše kaše není ještě křupavá
  • kaše je hotová až když je velmi hustá a semínka kukuřice jsou měkká a nekřupou mezi zuby
  • polentu s pomocí někoho nalijte na váš připravený dřevěný tác (nebo popřípadě do připravených talířů) a placatou vařečkou ji všude rovnoměrně rozprostřete – měla by být vysoká asi 3 cm
  • na polentu rovnoměrně rozprostřete omáčku (zatím bez masa! ) s houbami
  • všechno posypte pořádně parmezánem
  • a úplně nakonec na polentu položte maso – pozor abyste ho nevmačkávali do kaše

polenta

čerstvé maso na polentu

maso na polentu

omáčka s masem - polenta

polenta

polenta se pomalu naleje na dřevěnou desku

Polenta

polenta

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Gurmánské speciality, Nejnovější recepty, Primi (první chody) Označeno s:
3 comments on “Polenta…aneb jídlo seveřanů a chudých
  1. Zuzka napsal:

    Zajímalo by mě, zda se dá polenta koupit běžně v obchodech nebo je třeba jít do specializované prodejny?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků