Pesto genovese (bazalkové pesto)

Už jsme tu před chvílí měli špagety s pestem, tak pro pořádek si ještě projdeme samotnou tradiční bazalkovou omáčku. Vložíme si to pěkně k ostatním omáčkám, ať je to všechno pohromadě a vy to pak nemusíte hledat někde mezi receptama.

Podrobné informace o pestu najdete v receptu na špagety s bazalkovým pestem.

bazalkové pesto

Ingredience (pro 2 osoby):

cca 25 g čerstvé bazalky (já to dala zhruba od oka – 3 trsy)
špetka hrubé mořské soli
piniové oříšky (cca 1 polévková lžíce)
extrapanenský olivový olej (cca 50 ml)
1 stroužek česneku
cca 30 g nastrouhaného parmezánu – např. Gran Moravia – (vychází tak na 2 polévkové lžíce)
cca 15 g slaného ovčího sýra pecorino (vychází to tak na 1 polévkovou lžíci)

TESCOMA: Skvělé domácí těstoviny. Čerstvé tipy />“ width=“900″ height=“200″ border=“0″></a></p>
<p><span style=Postup:

V hmoždíři rozmačkáme česnek a špetku hrubé mořské soli. Přidáme osušené lístky bazalky a krouživými pohyby je lehce rozdrtíme dokud nepustí zelenou šťávu. Přidáme piniové oříšky a rozdrtíme je. Pokračujeme dokud nám vznikne taková kaše.  Přidáme sýry a pořádně je v hmoždíři promícháme. Nakonec přidáváme olivový olej po troškách.

TIP: důležité je pracovat rychle při výrobě pesta. Pesto můžete konzervovat v lednici, ale je potřeba vršek pesta zalít olivovým olejem.

Varianta: Dáme všechny ingredience do mixéru a pomalu postupně mixujeme. Nakonec zakápneme olivovým olejem a pomalu promícháme.

ingredience na bazalkové pesto čerstvá bazalka čerstvá bazalka, piniové oříšky a česnek hmoždíř na bazalkové pesto nastrouhaný parmezán a pecorino bazalkové pesto recept bazalkové pesto výborné bazalkové pesto špagety s bazalkový pestem

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Nejnovější recepty, Omáčky Označeno s:
One comment on “Pesto genovese (bazalkové pesto)
  1. Alisa napsal:

    Dobrý den,

    já vylepšila pesto pár cherry rajčátky (pár sušených také funguje dobře). Zmírní to palčivost bazalky, pokud je.
    Oříšky jsem zkoušela různé, nejraději mám ale mandle, jelikož nejsou tak mastné.
    Nyní používám sezamová semínka, která tomu dodají zajímavou křupavost.
    Česnek, citron, sůl, pepř.
    S čím také experimentuji, jsou oleje. Olivový je samozřejmě jasný, ale kapka avokádového se k tomu také hodí. Jen pozor, je řidší + rajčátka.
    Používala jsem pecorino, ale pro mě osobně to nebyl takocý chuťový efekt jako když se dá čerstvý přímo na špagety spolu s pestem.

1 Pings/Trackbacks pro "Pesto genovese (bazalkové pesto)"
  1. […] stále diskutovaná. Podle tradice by se mělo pesto připravovat ručně v hmoždíři z mramoru s dřevěnou paličkou. Ručně rozmačkané lístky […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků