Penne alla crudaiola…penne na „syrovo“, ale přesto moc dobré

Je to sice typicky letní recept, ale to vůbec nevadí, chutná dobře i na podzim 🙂 Název vychází ze slova „crudo“, což v italštině znamená syrový a právě syrové suroviny dělají z těchto těstovin specialitu. Na recept narazíte hlavně v jižní Itálii, já ho mám konkrétně od kamaráda z regionu Apulie, kdo neví je to tam jak najdete podpatek italské „boty“.

Variant existuje mnoho, někdo přidává i syrové žampiony, to mě osobně trochu odrazuje, takže je tam nedávám. Jinak se do jídla hodí perfektně i malé mozzarelly, někdo dává i tuňáka anebo kapary. Co vidím jako základ je kvalitní italský olivový olej a pokud možno čerstvé bylinky.

penne alla crudaiola - penne se zeleninou

Ingredience (pro 2 osoby):

  • 250g těstoviny penne (já tentokrát sáhla na ty integrální, v Kauflandu se mi podařilo sehnat značku Buitoni)
  • černé olivy bez pecky (nebo je vypeckujete) – cca 1 hrst
  • čerstvá bazalka (cca 10 lístků)
  • extra-panenský olivový olej (cca 8 lžic)
  • 2 stroužky česneku (tady doporučuju ten český)
  • cherry rajčátky (cca hrst a půl)
  • oregano (jen špetka)
  • sůl, pepř (nejlépe čerstvě rozemletý)
  • 1 větší cuketa
  • nastrouhaný sýr Gran Moravia

Postup:

  • nakrájejte rajčátka na čtvrtky a vhoďte do mísy
  • přidejte olivy nakrájené na kolečka, cuketu nakrájenou na tenounké plátky (cca 1-2mm)
  • dále česnek oloupaný a nakrájený na malé plátky
  • přihoďte bazalku nakrájenou nebo natrhanou na drobno a oregano
  • zalijte větším množstvím olivového oleje, osolte a opepřete
  • nechte omáčku minimálně 1h odstát (někdo doporučuje i 4h – všechny aroma se totiž potom krásně vstřebají)
  • omáčku ještě ochutnejte, jestli něco nechybí, když tak dosolte a opepřete trochu
  • dejte vařit osolenou vodu na těstoviny
  • hotové těstoviny „al dente“ zceďte a smíchejte s omáčkou
  • podávejte posypané sýrem Gran Moravia

TIP: Jako náhradu těstovin penne můžete použít třeba fusilli nebo spaghetti.
 ingredience na výborné penne čerstvá rajčátka černé olivy  bazalka a cuketa bazalka a jiná zelenina  penne s bazalkou a zeleninou   penne s bazalkou a zeleninou penne s bazalkou a zeleninou  penne s bazalkou a zeleninou

 

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Nejnovější recepty, Primi (první chody) Označeno s:
One comment on “Penne alla crudaiola…penne na „syrovo“, ale přesto moc dobré
  1. Jarka O. napsal:

    Po delší době jsem nakoukla na Vaše stránky. S potěšením vidím, že jste upustila od uměle protažených fotek, které tahaly za oči a hlavně na nich nebylo poznat, co je co a jak má jídlo správně vypadat. Váš blog mě opět začal bavit. Máte plno nových krásných receptů, ač jsem po snídani, dostávám hlad 🙂
    Zdraví Jarka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků