Crostata con la marmellata (pečený koláč s marmeládou)

Na italskou crostatu se chystám už dlouho. Jelikož mi přišly domácky dělané italské bio marmelády z vína od firmy Nonsolonero (už jsem tu s nimi měla recept na vepřová žebírka, panna cotta a se sýrem pecorino), tak jsem se rozhodla použít ty co mi doma zbyly a konečně se vrhnout na tento výborný dezert.

Co je to vlastně crostata? Jedná se o velmi jednoduchý koláč na bázi másla, mouky a cukru a dalšími ingrediencemi. Hodně se dělají crostaty s marmeládou. Italové doporučují kupovat co nejkvalitnější nebo pokud možno po domácku vyrobené. Na kvalitu nedají dopustit, jak už víme. Hodně oblíbené jsou s marmeládou z jahod (na vrch se dávají i kousky jahod) nebo broskví, ale lidé to dělají doma opravdu ze všech možných druhů.

Co je na crostatě typické? Její tvar. Je tradičně pečená v kulaté formě se zoubky s takovou mřížkou na povrchu, která ji vzhledově odlišuje od ostatních dezertů. Mřížku můžete vytvořit taky se zoubky nebo bez.

italská crostata koláč

Ingredience (jeden koláč pro 4 lidi):

250 g mouky (hladká 00)
130 g cukru (já použila napůl třtinový a napůl normální)
1 vejce (nebo dva žloutky) – já dala 1 celé vejce
nastrouhaná citronová kůra z 1/2 citronu
špetka soli
200 g marmelády (já použila příchuť kafe a anýz)
135 g másla

Postup:

V míse smícháme mouku, cukr, vejce, citrónovou kůru, sůl a změklé máslo (125 g – zbytek si necháme na pomazání formy). Těsto zpracujeme (v případě, že vám vyšlo příliš patlavé, tak přidejte trochu mouky) v kouli, zabalíme ho do potravinářské folie a necháme 1 hodinu odpočívat v lednici. Vezmeme formu s průměrem kolem 25 cm a vytřeme ji máslem. Dáme rozehřát troubu na 200°C. Mezitím uválíme 3/4 těsta na placku a vložíme ji pečlivě do formy, kraje necháme vyvýšené, vytvarujeme je. Doprostřed těsta naneseme marmeládu. Ze zbylé 1/4 těsta vyválíme opět placku a nakrájíme jí na proužky. Ty naskládáme na těsto do tvaru mřížky. Dáme péct na 40 minut. Podáváme vychladlé. 

TIP: Na závěr můžeme i posypat moučkovým cukrem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA italská crostata koláč  italská crostata s marmeládou OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Dolci (dezerty), Gurmánské speciality, Nejnovější recepty, vegetariánské recepty Označeno s: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků