Risotto alla parmigiana (parmezánové rizoto)


Abyste neříkali, že dělám jenom těstoviny a ještě k tomu přefocuju starší recepty, tak jsem vytáhla ze svýho deníčku, kde mám zapsaný všechny domácí recepty, i tohle risotto (nebo jak se často v Čechách říká – rizoto) a udělala ho včera k večeři. Je to takové úplně základní italské risotto, někomu bude asi připomínat Risotto alla milanese, ale není tomu tak, chybí tam šafrán 🙂 Recept je strašně jednoduchý a rychlý a ještě k tomu velmi výživný a vcelku se považuje i za dietní (ale podle názorů Italů, já si totiž nejsem tím tolik jistá, vzhledem k přítomnosti másla a parmezánu 🙂 ).

parmezánové risotto

Ingredience (pro 2 osoby):

– cca 200g italské rýže Carnaroli nebo Arborio (má každý dobrý krámek s italskými surovinami, taky Kaufland, Gran Moravia nebo Kendik – LBC)
– cca 1l domácího hovězího vývaru (někdo používá i zeleninový, je dietnější)
– tvrdý sýr Gran Padano (nebo můžete nahradit Gran Moravia)
– 1/2 cibule
– bílé víno (cca půl skleničky)
– 20g másla

Postup:

  • na rozpuštěném másle osmahněte dozlatova cibulku (vařte na silném ohni)
  • k cibulce přidejte rýži a pěkně ji opražte
  • pak přidejte víno a nechte ho vypařit (tak nějak to poznáte až se rýže začne pomalu přilepovat znovu k hrnci)
  • potom postupně přidávejte ještě teplý vývar (přidávejte vždy po částech, počkejte až se ten předešlý díl vsákne)
  • rýže se vaří cca 18-20 minut
  • risotto je hotové až krásně zkrémovatí a rýže bude „al dente“
  • hotové risotto odstavte, nasypte do něj jednu hrst nastrouhaného sýra a jeden malý kousek másla (asi jako lískový oříšek)
  • pěkně to spolu promíchejte (italové tomuhle procesu říkají „mantecatura“)
  • a podávejte posypané nastrouhaným sýrem nadrobno, nebo na plátky

rozpuštěné máslo cibule na másle italská rýže rizoto rýže carnaroli arborio italské risotto s parmezánem italské risotto s parmezánem parmezánové risotto

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Nejnovější recepty, Primi (první chody), vegetariánské recepty Označeno s: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků