Osvěžující koktejl plný pomerančů a prosecca

V Liberci se dnes udělalo nečekaně krásně a hlavně teplo. Takže na mě začala doléhat jarní až letní nálada 🙂 Ta v sobě samozřejmě zahrnuje zvýšenou konzumaci ovoce, čerstvých rozmačkaných ovocných šťáv a hlavně koktejlů.

Dneska si představíme jednoduchý koktejl, výborný na italský aperitiv a je jím známý koktejl Mimosa. Přezdívá se mu tak už proto, že připomíná svou jasně žlutou barvou právě květinu „mimosa“. Ta se mimochodem v Itálii daruje tradičně ženám 8. března. A stejný název v Itálii nosí dokonce i jeden výborný dort, který svým vrškem připomíná právě nasypané květy této rostliny.

Originálním název koktejlu je Buck´s Fizz a vznikl v roce 1921 v Londýně ve stejnojmenném baru. Původně se připravuje z pomerančů a šampaňského. Existují různé varianty, mezi nimiž i právě použití italského prosecca.

Jako právný poměr bývá uváděn 75ml pomerančové šťávy a 75ml šampaňského. Existují však různé varianty. Jednou z nich je například 1/3 pomerančů a 2/3 prosecca. Tu jsem si k dnešnímu receptu zvolila já, samozřejmě po předchozí ochutnávce první verze :-). Chuť prosecca v druhé variantě je výraznější a koktejl mi připadá více osvěžující.

Koktejl je extrémní rychlý na přípravu. Důležité je pouze nechat láhev prosecca pořádně vychladit v lednici. Někdo doporučuje nechat tam i pomeranče. Z těch se tedy vymačká šťáva, přefiltruje se přes sítko a smíchá se šampaňským nebo proseccem v našem případě. Zkusila jsem do jedné sklenice šťávu přefiltrovat méně a nechat v ní trochu dužiny. Porovnala jsem zase opět obě varianty a i ta s tou dužinou nebyla špatná. Takže to nechám na vás! 🙂

pomerančový koktejl mimosa4

Ingredience:

italské prosecco (já použila prosecco značky Panizzo od firmy Nonsolonero)
čerstvé pomeranče (množství dle potřeby)

Postup:

Z pomeranču vymačkejte šťávu a přefiltrujte ji přes sítko. Smíchejte s vychlazeným proseccem nebo šampaňským. Můžete je smíchat jak stranou a pak podávat nebo smíchat rovnou ve sklenici. Koktejly můžete ozdobit plátkem pomeranče.

prosecco1 prosecco2 pomerančový koktejl mimosa2 pomerančový koktejl mimosa1 pomerančový koktejl mimosa

 

 

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Aperitivo (aperitiv), Nejnovější recepty, vegetariánské recepty Označeno s:
0 comments on “Osvěžující koktejl plný pomerančů a prosecca
1 Pings/Trackbacks pro "Osvěžující koktejl plný pomerančů a prosecca"
  1. […] jsem doma měla celou flašku prosecca, tak mi z minulého koktejlu Mimosa (recept tu) ještě něco zbylo a rozhodla jsem se toho využít a připravit si pro vás další […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků