Návštěva sýrárny Gran Moravia

Před třemi týdny jsem byla o víkendu v Olomouci. Přijela jsem na pozvání společnosti Gran Moravia, kterou už určitě většina z vás zná z mých článků, protože s jejich výrobky vařím velmi často. Kromě italských výrobků, dovezených z Itálie, v jejich libereckém krámku kupuji především tvrdý sýr Gran Moravia. Kdo neví, je to vlastně parmezán. Tedy obecně řečeno. Název pravděpodobně vychází z italské značky Parmigiano Reggiano, odkud se potom ujala zkratka parmigiano neboli česky parmezán.

sýrárna la Formaggeria

sýrárna la Formaggeria

V Olomouci jsem nikdy předtím nebyla nebo si to alespoň nepamatuji. Ale hrozně jsem se na výlet těšila, protože Morava je prostě krásná a já tam mám dokonce i polovinu rodiny 🙂 Nicméně jela jsem tam hlavně kvůli sýru a mrkneme se spolu jak se vlastně takový tvrdý zrající sýr vyrábí.

Olomouc

Olomouc

Olomouc centrum - sloup svaté trojice

Olomouc centrum – sloup svaté trojice

Olomouc centrum - radnice

Olomouc centrum – radnice

Na začátek bych řekla pár obecných informací o firmě Orrero (Gran Moravia není ve skutečnosti název společnosti, ale název sýra a stejnojmenných obchodů La Formaggeria Gran Moravia). Je to společnost sídlící na Moravě, konkrétně v Litovli, což je malé město poblíž Olomouce. Majitelé jsou Italové a také technologie, design i nábytek v kancelářích pochází od italských firem. Mléko, ze kterého se dělá sýr, je však naše a kravičky taky 🙂 Stejně tak jako i zaměstnanci ve výrobě.

výrobna Gran Moravia z venčí

výrobna Gran Moravia z venčí

výrobna Gran Moravia z venčí

výrobna Gran Moravia z venčí

Pokud jste si všimli, Gran Moravia má na obalech svých sýrů nápis „filiera ecosostenibile“. To znamená, že se společnost zabývá také udržitelností životního prostředí. Ničím se ve firmě neplýtvá, ani vodou. Například voda získaná ultrafiltrací ze syrovátky se využije při čištění výrobny. Zemědělci, kteří dodávají do sýrárny mléko, dodržují přísná pravidla týkající se jak rovnováhy životního prostředí, tak i pohodlí chovaných zvířat. Podrobnou historii firmy si můžete přečíst na jejích stránkách (tady), já se s vámi podívám na moji osobní zkušenost s návštěvou, dojmy a tak podobně 🙂

Na Moravu jsem se vydala rychlíkem Leoexpress z Prahy, byl to takový můj dětský sen se jím jednou projet, tak jsem si ho splnila.

leoexpress praha - olomouc

leoexpress praha – olomouc

Sýrárna se nachází ve velké bílé budově, kterou zdobí hned tři vlajky. Jedna je naše, další je Evropské Unie a nechybí ani ta italská. Hned u vchodu na vás dolehne úžasná vůně sýra. Za točitými dveřmi se totiž nachází i firemní obchůdek, taková malá prodejna La Formaggeria, tentokrát ale přímo od výrobce! Nemálo cyklistů si zde udělalo zastávku, aby si nakoupilo pár lahůdek na odpolední mlsání.

kamion, co vozí mléko do sýrárny

kamion, co vozí mléko do sýrárny

Vnitřní prostory působí moc krásně a klidně. Všude najdete bílou barvu, prosklené kanceláře a příjemný vzduch. Veškerý nábytek působí moderně a takovým čistým dojmem. Jeho dodavatelé jsou italští designéři, kteří rozhodně smysl pro krásu nezapřou. Samozřejmě židle nebyly jen pěkné, ale i neskutečně pohodlné. Před vstupem do výrobny jsem měla možnost ochutnat i firemní kafe, jak jinak, vynikající italské espresso.

Před výrobní halou jsem dostala povinnou výbavu na jedno použití kvůli hygienickým pravidlům. Zelenou čepičku na vlasy, přehoz přes oblečení a návleky na boty. Hned po otevření dveří na mě dolehl závan tepla a typické aroma zrajícího sýra. V první hale na vás čeká úchvatný pohled na obří nádoby, zasazené do země jedna za druhou v dlouhé linii.

výrobna

výrobna

Co se v nich děje? Tvrdé sýry Gran Moravia se vyrábějí podle tradiční receptury, která začíná zahříváním mléka neboli pasterizací. Toho se mimochodem v litovelské sýrárně spotřebuje okolo rekordních 450.000 litrů denně! Mléko se následně nalije do těchto nádob ve tvaru obráceného kuželu, s hlubokým dnem, který sahá až pod zem. Přidá se do něj syřidlo, které způsobí, že se mléko začne srážet. Co mě potěšilo, byl fakt, že Gran Moravia používá syřidla rostlinného původu na rozdíl od jiných sýráren, které tradičně využívají syřidlo živočišného původu (většinou se jedná o stěny žaludků čerstvě narozených telat).

Na povrchu mléka se pomalu začne objevovat jakási vrstva podobná pudinku. Tu je potřeba postupně rozbít speciálním nástrojem na velmi drobné kousky. Způsobí se tím ta typická chuť tvrdého italského sýra, obsahující takové ty malé granulky.

vrstva jakéhosi pudinku

vrstva jakéhosi pudinku

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

vrstva jakéhosi pudink

Naspodu nádoby se postupně vytvoří sraženina, které se říká sýřenina. Ta se pomocí speciálního nástroje a silných rukou dvou zaměstnanců, vytáhne zespodu zabalená v látce (váží totiž kolem 90 kg!) a nechá se z ní okapat tekutina, které se říká syrovátka.

odkapávání syrovátek

odkapávání syrovátek

Následuje krájení sýra na půlky. Každá polovina obalená v látce se vloží do plastové formy, na kterou se ještě přidává závaží. Cílem je ze sýra odstranit přebytečnou tekutinu (syrovátka). Látky se průběžně vyměňují. Nakonec se sýr přesune do nerezových forem společně s firemním nápisem Gran Moravia, který se do něj obtiskne.

půlení sýra a vkládání do plastových forem

půlení sýra a vkládání do plastových forem

výměna látek ve formě na sýr

výměna látek ve formě na sýr

nápis gran moravia

nápis gran moravia

sýr gran moravia v kovových formách

sýr gran moravia v kovových formách

výrobna gran moravia sýra

výrobna gran moravia sýra

Další na řadě je solná lázeň. Sýr se naloží do osolené vody mořskou solí, kde do sebe začne postupně nasakovat sůl. Ta se během zrání dostává až ke středu sýru.

Jakmile lázeň skončí, sýry se přesunou k nejdůležitější fázi a tou je zrání. Sýry, které jsou určené pro české prodejny La Formaggeria zrají v poslední místnosti, kde je příjemný chládek. Ostatní sýry, pro italský a světový trh, se balí a exportují do Itálie, kde jsou k dispozici obrovské haly, typické pro zrání oblíbených italských tvrdých sýrů.

solná lázeň pro sýr gran moravia

solná lázeň pro sýr

Sýry se ve skladu pravidelně otáčejí a jejich povrch čistí speciální robot. S postupujícím zráním kůrka sýru tmavne a začne být zřetelnější vtisknutý nápis Gran Moravia.

sklad sýra gran moravia

sklad sýra

Moje oblíbená část procesu? No ta poslední 🙂 Pohled na sklad s více jak 20 patry hotových sýrů je naprosto úchvatný, až mě napadlo, že můj další sen by mohl být zařídit si doma místo sklepa moji soukromou místnost, kde budu po dlouhé měsíce skladovat tyhle úžasné sýry a nikdy mi při mém vaření nebude chybět tak důležitá ingredience pro italskou kuchyni!

sklad pro zrající sýr

sklad pro zrající sýr

olomouc památky

olomouc památky

Ráda bych ještě na závěr poděkovala firmě Orrero za pozvání a za úžasný zážitek!!!

olomouc sloup nejsvětější trojice

olomouc sloup nejsvětější trojice

město olomouc

město olomouc

 

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Tipy na cestování Označeno s:
4 comments on “Návštěva sýrárny Gran Moravia
  1. Paolo Azzurro napsal:

    Moc hezký článek. Až mě to láká ten sýr znovu vyzkoušet. Před lety jsem ho kupoval, nicméně pak došlo k několika po sobě jdoucím nákupům tohoto sýra, který byl nevalné kvality. Sýr byl velmi měkký a na těstovinách měl po zahřátí divnou chuť a vůni. Vzpomínám si, že jsem tenkrát i kontaktoval tohoto výrobce, byl jsem naštvaný. Navíc cena sýra mě přijde celkem vysoká, vzhledem k tomu, že se jedná o „český“ výrobek a cena mléka v nákupu od zemědělce je směšně nízká. Zvykl jsem si pak na Grana padano, který mě přijde velmi dobrý a cenově výhodnější. A když se naskytne „akce“, tak i Parmigiano reggiano jde na stůl. 🙂

    • Zuzka napsal:

      Děkuji :-). Ono to tak bývá, když má člověk s něčím špatnou zkušenost, tak už potom nemá chuť se do toho pouštět znovu, zvlášť když se jedná o jídlo. Pro mě bylo velmi zajímavé dostat možnost nahlédnout do výrobny, jak se takový sýr vlastně vyrábí. Jinak souhlasím, že i ostatní značky mají něco do sebe. Chutě se liší a i přes vyšší cenu rozhodně stojí za to si na nich pochutnat 🙂 Pokud můžu dodat, tak u mně vede rozhodně Pecorino…ale to už jsme u jiného sýra :-).

  2. Jan Robeš napsal:

    Dobrý den,
    jaké minimální množství Vašeho sýra prodáváte. Jaká je cena za kg?
    Máte nějaký firemní maloprodej? Pokud ano, můžete poskytnout kontakt?
    Tel.: 603 527 265
    E-mail: areco.praha@seznam.cz
    Děkuji Vám
    Jan Robeš

    • Zuzka napsal:

      Dobrý den pane Robeš, já přímo sýry Gran Moravia neprodávám. Dají se koupit v jednotlivých pobočkách, kterých je u nás v republice už několik. V Praze je jedna hned na Václaváku – obchod se jmenuje La Formaggeria. Tam se můžete zeptat jak na cenu, tak i na množství. Většinou se dá koupit sýr i třeba 100g nebo také i 1kg. Podívejte se kdyžtak na jejich stránky orrero.cz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků