Návštěva italské ambasády a degustace delikates z regionu Trentino

Nedávno jsem dostala velmi milé pozvání na italskou ambasádu od italské organizace pro turismus  Rovereto e Vallagarina Azienda per il Turismoz regionu Trentino (české internetové stránky najdete zde). Ta zde uspořádala setkání mezi italskými výrobci, zemědělci či vinaři a českými cestovkami, tour operatory a dalšími významnými lidmi z oboru. 

Přiznám se, že uvnitř italské ambasády jsem byla úplně poprvé a prostory jsou opravdu krásné. Nadchly mě hlavně historické obrazy, honosné lustry a vůbec krásná výzdoba všude kolem. Ale nejvíc…asi to jídlo!! 🙂

Byly zde představeny lokální speciality z regionu Trentino, konkrétně z oblasti Vallagarina a Rovereto. Vrchol večera byl proslov italského velvyslance v Praze pana Aldo Amati o tom jak jsou si naše země blízké a jak čeští turisti milují Itálii. Potom už následoval úžasný raut o několika chodech, kterému se budu věnovat trochu více dopodrobna. Ráda bych vám totiž představila typická jídla a suroviny, které jsem měla tu možnost ochutnat.  

nějaké to focení s organizátory akce a prezidentem provincie Trentino

nějaké to focení s organizátory akce a prezidentem provincie Trentino

Honosný raut po trentinsku

Předkrm byl tvořen kombinací alpských sýrů s medem a hořčicí z bio produkce, uzeným pstruhem, uzeným masem (původem z horských oblastí) a carpacciem z hovězího masa. Asi nejlepší byl pro mě sýr s medem, který připravuju doma poměrně často, kdykoliv ke mně přijde někdo na návštěvu 🙂 Už jsem o tomto neobvyklém předkrmu psala kdysi v minulém článku.

předkrm

předkrm

Další chod byl také vynikající. Tvořil ho bio ječmen s červeným vínem Marzemino dei Ziresi (víno nese označení D.O.C. – di origine controllata neboli kontrolovaného původu) a ve spojení s kaštany z oblasti Castione, která je jimi vyhlášená. Ječmen mě opravdu překvapil, nikdy jsem ho pořádně neochutnala, až vlastně tady na ambasádě a byl opravdu skvělý. 

ječmen s červeným vínem mě opravdu nadchl

ječmen s červeným vínem mě opravdu nadchl

Následovalo vepřové maso s krásně jemným krémem z fazolí a polentou. Osobně mi moc chutnal právě ten fazolový krém, někdy si ho zkusím také připravit.

polenta, fazolový krém a masíčko!

polenta, fazolový krém a masíčko!

No a nakonec pro nás připravili tradiční dezert. Nemohlo to být nic jiného než právě jablečný štrúdl, doprovázený čerstvým ovocem z Trentina a luxusní smetanovou zmrzlinou. Jelikož oblast Trentina je už poměrně blízko rakouských hranic, místní kuchyně se začíná mnohem více přibližovat té rakouské (nebo i naší dá se říct). Štrúdl byl opravdu křehký a nadýchaný a chutnal mi, i když ho normálně zrovna nevyhledávám.

italský dezert štrúdl

no a sladká tečka nakonec, ta zmrzlina byla fakt dobrá

K jídlu jsme měli možnost popíjet jakékoliv z vín od místních vinařů. Já si na začátek k masu dala jedno vynikající červené a k dezertu šumivé bílé. Vinice v údolí Vallagarina produkují řadu renomovavaných vín jakými jsou např. odrůdy Pinot, Moscato, Cabernet, Enantio (aromatické červené víno), ale hlavně již zmiňované Marzemino, které si prý vychutnával dokonce i slavný Mozart.

Typické suroviny

Trentino nabízí, ostatně i jako zbytek Itálie, nesčetně delikates pro gurmány a milovníky italské kuchyně. Kromě vína tu najdeme také šumivé spumante a vyrábí se tu i silná grappa. Víno si můžete vychutnávat v četných vinných sklípcích přímo u zdroje.
Jaké jsou další typické suroviny? V Trentinu existuje několik biologických zelinářských zahrad, kde se  pěstuje velmi kvalitní zelenina a to např. brambory, kořenová zelenina (např. celer), hlávkové zelí, dýně. Díky klima v okolí jezera Garda jsou zde ideální podmínky pro pěstování zeleniny. 

spousta zeleniny byla na stole

spousta zeleniny byla na stole

Toto teritorium se pyšní i kvalitním ovocem. Na prvním místě jsou rozhodně jablka. Dále také hrušky, kiwi, fíky, broskve, hroznové víno, jahody, ostružiny či maliny. Ze všeho se potom vyrábí řada dalších pochutin jako jsou marmelády, ovocné šťávy, sirupy, džemy, různé omáčky a také grappa 🙂

vyhlášená jablka

jablka trentino

specialita od jezera garda

specialita od jezera garda

čokoláda s jablky z trentina

čokoláda s jablky z trentina

italské marmelády

marmelády kam se podíváš, ty nakraji jsou z kdoule

jablečná marmeláda itálie

jablečná marmeláda

Za zmínku stojí také výroba salámů a sýrů. Některé rodinné firmy se nacházejí vysoko v horách, i třeba 1500 metrů nad mořem, kde vznikají ty nejlepší sýry vyrobené s láskou a poctivě. Měla jsem možnost ochutnat ovčí a kravský sýr od farmářů z Malga Zocchi (najdete je i na Facebooku) a řeknu vám, že zmizel okamžitě 🙂 Bylo skvělé moct si o sýrech popovídat přímo s dcerou majitele, která sýry vlastnoručně vyrábí a vyprávěla mi o nich s velkým nadšením. Hlavně o tom, jak se jejich kravičky volně pasou na rozlehlých zelených pastvinách uprostřed hor. 
Mezi sýry je potřeba zmínit i ricottu, která se v této oblasti také vyrábí.

sýry a salámy z trentina

sýry a salámy, všechno naprosto vynikající

stůl plný jídla

stůl plný jídla

Moje oblíbené jedlé kaštany jsou také součástí místních vyhlášených surovin.Ty nejlepší se nacházejí v lesích Castione (v přírodním parku Monte Baldo) a sbírají se ručně na podzim. V říjnu se pak můžete těšit na Festival kaštanů!

jedlé kaštany

festival kaštanů 24-25 října, škoda nestihla jsem

Lanýže a šafrán najdeme v okolí parku Monte Baldo a v údolí Val di Gresta. Mimojiné zde rostou i další bylinky jako jsou třeba máta, levandule nebo měsíček lékařský. Další vyhlášenou surovinou je i med a samozřejmě i mateří kašička a propolis.

typické bonbonky z medu

typické bonbonky z medu

A co ryby? No najdeme zde řadu sladkovodních ryb, jako jsou třeba pstruzi (měla jsem možnost ochutnat právě na rautu) žijící v řece Adige.

Dostali jste chuť stejně tak jako já sbalit se a vyrazit do Alp vychutnávat si sýry přímo od kraviček, k snídani si dávat ještě teplý chléb s nějakým ovocným bio džemem, dýchat čerstvý vzduch a úžívat si čisté přírody?? 🙂 

 

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v akce, Nejnovější recepty, Trentino Alto Adige Označeno s:
0 comments on “Návštěva italské ambasády a degustace delikates z regionu Trentino
1 Pings/Trackbacks pro "Návštěva italské ambasády a degustace delikates z regionu Trentino"
  1. […] Kuličky smažíme asi 2 – 3 minuty v rozpáleném oleji o teplotě přibližně 170 – 190 0C. V oleji musejí být celé ponořené. Občas je lehce otočíme, aby se osmažily rovnoměrně ze všech stran. Hotové kuličky poskládáme na předem připravený kuchyňský papír, abychom z nich nechali okapat přebytečný olej. Nakonec je pocukrujeme moučkovým cukrem nebo dle chuti namáčíme v medu (já použila vynikající med z regionu Trentino, který jsem si nedávno odnesla z italské ambasády v Praze – článek zde). […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků