Maso a brambory jak ještě neznáte…neboli italské „spezzatino“…

Vybrala jsem si tento recept, protože chci ukázat, že v Itálii neexistují pouze těstoviny, ale že Italové jsou velcí gurmáni a kromě těstovin umí vařit i výborné maso na tisíce způsobů a nepohrdnou ani bramborami. Tenhle konkrétní recept mám od maminky přítele, která pochází z regionu Umbria. Recept není nijak složitý a není k tomu potřeba ani kdovíkolik ingrediencí.

italské spezzatino

 

Ingredience: (recept pro 4 osoby)

– 1 cibule
– 900 g vepřového masa
– 1,5 litru rajčatového protlaku
– 300 g čerstvých žampiónů
– panenský olivový olej (cca 5 polévkových lžic), sůl, pepř
– hrnec masového vývaru
– italský bílý chleba (v Itálii se chleba k tomuto receptu zakusuje a používá se také k tomu, aby ani kapka omáčky nepřišla nazmar)

Postup:

– cibuli nakrájenou na malé kousky (nebo vcelku) dejte dozlatova smažit do hlubokého hrnce
– potom vložte do hrnce současně houby a maso
– až se maso na povrchu osmahne, tak přikryjte hrnec pokličkou a nechte na velmi mírném ohni smažit dokud maso a houby nepustí šťávu
– až je maso hotové, tak vše zalijte rajčatovým protlakem, pořádně osolte a opepřete, přikryjte pokličkou a nechte na velmi mírném ohni bublat cca 2h
–  omáčku čas od času zamíchejte, v průběhu ochutnávejte a popřípadě solte a pepřete
– omáčka musí být hustá, proto pokud už ji máte hotovou a správně ochucenou, ale pořád je příliš tekutá, tak pouze sundejte pokličku a nechte omáčku ještě chvíli bublat, dokud vám nezhoustne
– podávejte s červeným suchým vínem

2013-03-03 11.12.34

2013-03-03 11.22.06

2013-03-03 11.28.12

2013-03-03 12.51.27

2013-03-03 12.57.52

 

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Nejnovější recepty, Secondi (druhé chody)
6 comments on “Maso a brambory jak ještě neznáte…neboli italské „spezzatino“…
  1. Zuzka napsal:

    Zůzo, prosím tě, a co teda s tím vývarem? Tím zaliješ maso s houbama a pak přidáš protlak??

    • admin napsal:

      Zuzi, ten vývar naleješ do toho protlaku přímo. Ale ten vývar v tom není to nejdůležitější, je to spíš dochucení, stačí toho troška nebo to můžeš udělat i bez toho. Tu hlavní chuť tomu dodá právě to maso.

  2. Iva napsal:

    Dobrý den,
    chtěla bych uvařit toto jídlo, ale není mi úplně vše jasné podle popisu, to maso se zalije pouze protlakem (1,5 litru?) nebo je to protlak zředěný masovým vývarem? A dále brambory, přidávají se až do hotového pokrmu? Děkuji.

    • admin napsal:

      Dobrý den,
      maso se zalije 1,5l čistého rajčatového protlaku. Brambory se přidávají do hrnce společně s protlakem. A vývar byl myšlen hrneček a ne hrnec 🙂 Omlouvám se za špatný popis, jdu to hned opravit 🙂 Jinak recept je dělán pro 6 lidí, proto je tam tolik toho protlaku. Stránky jsou ještě pořád ve vývoji, takže děkuju moc za jakoukoliv připomínku. Přeju hezký den.

      • Iva napsal:

        Děkuji 🙂 máte hezké a zajímavé stránky.

        • admin napsal:

          Dobry protlak se da sehnat prakticky vsude. V Lidlu si ted nejsem jista, nikdy jsem ho tam nekupovala. I kdyz je mozne, ze
          behem italskych tydnu ho tam maji. Jinak ho sezenete uplne vsude: kaufland, billa, tesco. Hodne kvalitni italska znacka je
          Valfrutta, ale je prakticky nejdrazsi. Mam vyzkouseny i Giana, znacka Globus, Ortomio, Petti. Jsou to vsecho rajcatove
          protlaky vyrobene v Italii, takze doporucuju. Eventuelne si ho sama muzete vyrobit doma. A ano je to ten v krabickach po
          500 ml vetsinou. Tak at se recept zadari! 🙂

1 Pings/Trackbacks pro "Maso a brambory jak ještě neznáte…neboli italské „spezzatino“…"
  1. […] neboli něco rozlomit a jsou to vlastně kousky masa v omáčce (už jsem zde jednou dávala recept). Tak toto spezzatino se dělá dost často taky právě z kančího masa, taky jsem měla a taky […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků