La peperonata…aneb jídlo chudých plné papriky a rajčat

Opět jsem si po dlouhé době pročítala moji 30 let starou italskou kuchařku, co mi tenkrát daroval bývalý tchán. A narazila jsem na recept, který už jsem strašně dlouho chtěla udělat, protože všechno co v něm je jsou jen samé zdravé věci, které mám ráda. Je tam samá zelenina, takže by peperonata měla potěšit i vegetariány a příznivce hubnutí, samozřejmě pokud to nepřeženete s oliváčem 🙂

Italská kuchyně je známá hlavně díky svým kořenům venkovské, chudé kuchyně. Ale právě proto je tak skvělá a jednoduchá. Dříve se vařilo pouze z toho, co se mělo doma a těch pár ingrediencí se smíchalo. Další příkladem je právě „la peperonata“. Jednoduchý recept na bázi paprik a rajčat, který se liší region od regionu. A jak tomu v Itálii bývá i dům od domu. Já jsem nechtěla pátrat po všech variantách, protože jich je opravdu hodně, sáhla jsem teda na jistotu a vytáhla moji starou kuchařku.

Peperonata je braná v Itálii jako příloha. Jako ostatně většina úprav zeleniny (teda asi kromě „parmigiana di melanzane„, ale určitě je toho i víc, jen mě teď nic jiného nenapadá). Servíruje se nejlépe k masům. Světe div se ale, jelikož jsem toho včera udělala plnou pánev a bylo to strašně dobré i studené, tak jsem to v průběhu včera celé snědla na místo večeře! Přiloha nepříloha 🙂 Jinak je to typicky letní recept, i když si myslím, že se to dá skvěle konzumovat celoročně.

A ty varianty? Jen pro příklad, někdo rád přidává ještě česnek, oregáno, lilky, řapíkatý celer, dokonce i brambory, bazalku nebo někdo i vývar. Určitě je ale spousta dalších variant, které dělají doma babičky podle rodinných tradic.

Jak jsem to teda udělala já?

italská pepronata

Ingredience (pro dvě osoby, i tři):

  • 1-2 cibule (já použila jednu, víc jsem jich doma bohužel neměla)
  • 3 papriky (náhodou jsem měla od každé barvy jednu, ale přijde mi, že ta žlutá byla nejměkčí)
  • balzamikový ocet – 1 lžíce
  • olivový olej – cca 3 lžíce
  • sůl
  • čerstvá nebo loupaná rajčata 500g
  • zelené olivy

Postup:

  • nakrájejte cibuli na tenké plátky a dejte ji osmahnout na olivovém oleji
  • jakmile lehce zezlátne, přidejte papriky nakrájené na proužky (samozřejmě je potřeba je předem omýt a vyndat vnitřek)
  • smažte všechno na mírném ohni zhruba 20 minut dokud papriky nezměknou
  • následně je zalijte octem a posolte
  • přidejte rajčata a olivy a nechte na mírném ohni pomalu bublat dalších cca 20 minut, občas promíchejte
  • papriky musí být měkké, ale nesmí zase zkašovatět
  • no a to je vše 🙂 podávejte teplé nebo studené, jako přílohu nebo to prostě snězte celé jako já!

 italská kuchyně papriky a rajčata rajčata a papriky podle italů  recept s paprikou a rajčaty italská rajčata a paprika

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Contorni (přílohy), Nejnovější recepty, vegetariánské recepty
6 comments on “La peperonata…aneb jídlo chudých plné papriky a rajčat
  1. Tomáš Kučera napsal:

    Dobry den,chci se jen zeptat s kamarady mame takovou soutez,myslite ze by to zvladl ukuchtit i muj syn,kdyz je mu 12 let?Predem dekuji za odpoved,uprimne se take tesim az recept vyzkousim.

    • Zuzka napsal:

      Dobrý den, já myslím, že určitě 🙂 Stačí když bude umět nakrájet zeleninu a v daném pořadí ji dát na pánev a občas to promíchat 😉

  2. dygestoř napsal:

    Obrázky nejsou vaše, co? Je tam pyré, ne čerstvá rajčata.

    • Zuzka napsal:

      Dobrý den, docela by mne zajímalo jak jste přišel na to, že fotky nejsou moje? 🙂 Možná byste mi mohl pro zajímavost poslat tedy ty autorské 😉 Jinak na fotografii není pyré, ale loupaná rajčata z plechovky. Mimochodem uvedená jako hlavní ingredience receptu. Přeji hezký den

  3. Bagi napsal:

    musí to být bezva recept už se na to těším. Určitě to nebude příloha k masu. Takové směsi miluji.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků