Fettina panata (italský řízek)

Je to v podstatě takový italský řízek. Moc se od toho našeho českého neliší, když ne některými ingrediencemi. Na severu mu říkají „costoletta milanese“ a od normálního řízku (neboli „fettina panata„) se liší hlavně tím, jaké mase se použije. Na severu Itálie používají striktně telecí kotlety, ty by měly mít tlouštku kolem 3cm, být uřízlé pěkně s kostí a bez přebytečného tuku. Většina Italů tyhle dva recepty neodlišuje, naopak, jsou téměř totožné a liší se v ingrediencích dům od domu a každý tomu říká v podstatě jak se mu zlíbí.

Spousta receptů se zakládá na tom, že v jedné míse smícháte vejce, sůl, pepř, mlíko a parmezán a na druhý talíř si připravíte strouhanku. Většinou je Italové smaží na jiném než olivovém oleji (např. slunečnicový), ale milánské kotlety připravují spíše na másle, což je moje oblíbenější verze. Pokud máte restauraci, kde vaše meníčko obsahuje „milánské kotlety“, tak se spíše držte tradičního receptu, pokud vám je to ale fuk, jako většině italských domácnostem, tak si jako maso můžete vybrat třeba i dobré kuřecí prsní řízky (takovému receptu by se říkalo „fettine di pollo panate“).

Rozdíl od našich klasických řízků je hlavně v tom, že Italové používají jako základní suroviny sůl, pepř, vejce, tvrdý sýr (např. parmezán), mléko, máslo a hlavně strouhanku. Největším rozdílem je ale jejich konzumace, v Itálii se řízky podávají především s lehkým salátem nebo samotné (v tomto případě můžete použít i majonézu), neexistuje zde jako příloha bramborový salát, to už by pak neměli místo na další chod :-).

Dnešní recept mám ze středoitalské Umbrie, je strašně jednoduchý, protože tam nedávám ani mlíko, ani parmezán (i když doporučuju vyzkoušet i s tím, protože je to stejně tak vynikající! 🙂 ) a tentokrát jsem to dělala z kuřecího masa, abych neměla tak špatné svědomí kvůli tomu máslu tam :-).

kotleta italská

Ingredience (pro 2 osoby):

  • 2 kuřecí prsa
  • sůl, pepř
  • 1 vejce
  • kousek másla cca 100g
  • citrón
  • strouhanka
  • salát (tzn. čerstvý salát roztrhaný na kousky, osolený, opepřený, s troškou olivového oleje a kápnutým balzamikovým octem – nejlepší „aceto balsamico di modena“ – promícháme a máme italský salát – „insalata“)

Postup:

  • vejce rozkvedláme, osolíme, opepříme – obalíme v nich maso
  • potom ho ještě obalíme ve strouhance
  • dáme rozpustit na pánvi máslo
  • na pánev vložíme smažit maso – na mírném ohni a pomalu (utvoří se nám pak krásně zlatavá a křupavá krusta
  • hotové řízky vyndáme, nakapeme na ně citrón a podáváme s čerstvým salátem 🙂

čerstvá vajčka obalené řízky obalené řízky itálie italské řízky italský salát kotleta itálie a salát fettina panata - italský řízek

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Nejnovější recepty, Secondi (druhé chody) Označeno s:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků