Italské restaurace v ČR

 

Už se vám stalo, že jste byli v Čechách v nějaké zaručeně pravé italské pizzerii, ale když jste se vrátili z dovolené v Itálii, tak už vám ta pizza či těstoviny nepřišly stejně dobré? Ano stává se to a proto jsem se rozhodla napsat tuhle sekci, kde budu hodnotit italské restaurace v Čechách a pokusím se najít ty restaurace, kde si tu pravou italskou kuchyni vychutnáte.

Pravá italská restaurace může mít italského či českého majitele nebo kuchaře, ale důležité je to, že podnik vaří z těch správných ingredienci a ví jak je potřeba je zkombinovat.

Můj názor je samozřejmě subjektivní a doporučení jsou pouze osobní.

Restaurace Michelangelo (Liberec – obchodní dům Forum)
 

pizzeria Michelangelo v Liberci

Restaurace Michelangelo je podle mého výborné místo, kde strávit jak romantickou večeři, tak i posedět s kamarády. Nachází se v prostoru fastfoodů, ale díky skvělému navržení vám zajistí kompletní soukromí. Kolem dokola jsou pro dekoraci použity umělé květiny, které se sem výborně hodí a dají vám pocit, že jste v opravdové italské restauraci a ne uprostřed obchodního centra. Tohleto je určitě první obrovská výhoda.

Další plus jsou číšníci. Jsou velmi milí a profesionální. Důležité je, že k vám nechodí každých 5 minut ptát se, jestli něco nepotřebujete.

Co se jídla týče, pizza je opravdu skvělá. Takto by měla chutnat pravá italská pizza pečená v peci vytápěné dřevem („forno a legna“). Ingredience jsou čerstvé a kvalitní. Jako každý správný pizzař, i ten místní má vlastní recepty a jiné kombinace surovin. Menší výtka by byla na místě u pizzy s Gorgonzolou. Na pizze mi donesli prakticky celý velký kus sýra a pro normálního smrtelníka je to prakticky nemožné zkonzumovat 🙂 Většinou se Gorgonzola rozdrobí na malé kousky a posype se s nimi pizza. Jinak podle mého absolutně nejlepší pizza je Prosciutto Crudo, což je se syrovou italskou šunkou, rajčatovým protlakem a rukolou. Pochutnám si ostatně i na ostatních pizzách. Trošku mě mrzí, že do tradiční pizzy Capricciosa nepřidávají zeleninu zvanou „carciofi“ neboli artyčoky. Pizza Caprese je výborná, až na ty obří kousky rajčat. V Itálii by vám nikdy na pizzu nehodili velké rajče nakrájené na čtvrtky ještě k tomu se šťopkou. Kousky rajčat musí být malé, nebo se dají použít cherry rajčátka.

Co se týče předkrmu Bruschetta con prosciutto crudo, syrová šunka je výborná a kvalitní, ale bohužel takto se bruschetty nedělají. Pravá bruschetta musí obsahovat opečený chleba (který je základem a ne doplňkem) a ne hromadu šunky a rukoly a dva úzké proužky chleba! Ráda bych, kdyby šéfkuchař přidal i tu s rajčátky a lanýžem. Co se týče těstovin, zůstala jsem velmi zklamaná, když jsem ochutnala nejlepší italské těstoviny – lasagne. Byly rozmočené, málo masa, vršek nebyl správně opečený do křupava a ani omáčka nebyla nakyslá jak má správně být. Bílé lasagne (co si objednala paní vedle u stolu) byly na talíři ozdobené okurkami. Ty tam opravdu nemají co dělat! Italové ani pořádně nevědí, co to okurky sou, natož aby jimi dekorovaly lasagne. Polévku z protlaku a z dýní musím hodnotit jako dobrou. Zajímavá hustota i dobrá chuť.

Kdyby neměli v Michelangelu tak dobrou pizzu, tak bych asi dala 3 hvězdičky 🙂 Jinak restaurace má toho hodně, co zlepšovat, aby si mohla říkat „pravá italská“.

Nakonec chválím možnost odnést si sebou kousek pizzy za 35 Kč do ruky!

  • Závěr: Tuto restauraci rozhodně doporučuji! (hlavně díky skvělé pizze)

Více informací na: http://www.pizzerie-michelangelo.cz

pizza u Michelangela

pizzeria Michelangelo v Liberci

 

Pizzeria Ponte (Liberec – Růžodol)

Pizzeria Ponte by spíše než pizzeria měla být nazvána trattoria, což v češtině znamená něco jako hospoda. Do restaurace má daleko hlavně díky kýčovitému prostředí, které připomíná spíše českou hospodu s obrázkem Itálie na zdi a italskou hudbou v pozadí. První věcí, která do italské restaurace nepatří je hned u vchodu jezdící vozík se zmrzlinou.

Servírka byla velmi milá, ale bohužel nepřinesla mi pizzu, kterou jsem si objednala. Naštěstí mladý pizzař, který tu pracuje je skvělý a pizzu můžu každému jenom doporučit. Zklamalo mne, že ani tady nemají klasickou pizzu Capricciosa, kam patří i tradiční zelenina Carciofi a ani tu nemají pizzu Quattro Staggioni. Ale i přesto místní pizza je vynikající, s použitím „forno a legna“ (pec vyhřívaná dřevem z jedné strany), které dodá pizze tu skvělou chuť. Dále hodnotím velmi pozitivně, že se jedná o nekuřáckou restauraci.

Další informace o restauraci najdete zde: http://www.pizzaponte.cz/

Pizzeria Made in Italy (u libereckých lázní)

Při vstupu do restaurace se na vás hned usmějí dva opálení týpci ve středním věku. Samozřejmě, jak je v Liberci známo, jedná se o pravé Italy, přesně Napoletánce. A už za fakt, že pizzu vaří opravdu Italové, musím dát restauraci jednu hvězdičku. Lokál je pěkný jak vevnitř, tak i venkovní sezení. Další hvězda. Pizza je dobrá. Měla jsem možnost ochutnat Romana, Capricciosa a další dvě, na který si momentálně nevzpomínám. Za pizzu dávám třetí hvězdu, dobrá opravdu je. Poslední hvězdu dávám za pěkné složení menu a ingredience. Pátou hvězdu bohužel nedám, protože pizzerie mě nenadchla natolik, aby si ji zasloužila. Jednou z věcí je příliš a zbytečně předražené menu, poplatek za olej s chilli (tohle by měli nosit zadarmo!), opět nedostatek pravé italské kultury stolování (špinavý stůl měli bohužel i zde). Chybí mi tu ta pravá italská atmosféra, kterou by páni Napoletánci neměli mít problém vytvořit.

Pizzeria Franco (na Husovce – Liberec)

Pizzerie Franco je velmi příjemný lokál s pěkným venkovním sezením a menší fontánkou uprostřed. Atmosféra je tu moc hezká, i když ji trochu kazí hlavní silnice.nepovedená rucola u Franca

 Pizzu jsem si dala Prosciutto Crudo a Quattro Stagioni. Trošku mě, ale zklamaly obě pizzy.Těsto nebylo dost propečené. Na prosciutto byl nasypán parmazán. Ten by se měl sypat na mozzarellu a ne navrch šunky. Nebo spíš by se vůbec na tenhle druh receptu sypat neměl. Rukola byla dobrá, až na to, že pan pizzař jí hodil na pizzu prakticky celou i se stonkem. To prosím ne! Jinak obsluha velmi příjemná, profesionální jednání. Malou výtku bych měla vůči obleční číšníků. Není možné, aby chodili po restauraci v kraťasech a tílku. I v teplé Itálii má správný číšník dlouhé kalhoty a košili. Na pizzu bych se určitě vrátila, už kvůli pěknému posezení, sympatickému panu Frankovi a spol. a docela dobré pizze.

pizza u Franca

Pizzeria Paradiso (Máchovo jezero – hlavní pláž)

pizza eidam mácháčToto je bohužel klasický případ české „italské kuchyně“, která má s tou italskou společnou pouze vlajku „tricolori“ vyvěšenou nad dveřmi. Na pizzu prostě eidam nepatří, ale o tom už jsme se bavili. To, co mě šokovalo snad nejvíc byla snaha pizzaře přelstít „běžně“ používaný kečup a nahradit ho ala italskou omáčkou na pizzu. Já vím, že pro někoho ty omáčky vypadají všechny stejně, ale prostě NEJDE koupit omáčku (ve sklenici nebo konzervě, to je jedno) na těstoviny a kydnout jí na pizzu. Není nutné probírat tu kombinaci ingrediencí, protože už základ je prostě špatně. Hvězdičku jim dávám za záhadně dobře povedené těsto a umístění restaurace s výhledem na jezero.

pizzeria eidam mácháč

Pizza „al taglio“ All´Allegria (šaldovo náměstí Liberec – pizza do ruky)


Zatím jsem tam moc druhů pizz nevyzkoušela, ale ochutnala jsem kousek pizzy Capricciosa a nemůžu si stěžovat. Byla opravdu dobrá a tak jak má být.

dobrá pizza na šalďáku

pizzerie all´allegria

9 comments on “Italské restaurace v ČR
  1. Yanez napsal:

    Vidím, že přibyla pizza ze Šalďáku. Tak zrovna v pátek minulý týden po návštěvě Dinoparku jsem hladový toto „okénko“ s pizzou do ruky objevil a navštívil. Moc italsky to tam nevypadalo a nápis na tričku pizzaiola „I love Tunis“ či něco takového, už nevím přesně, bylo deprimující. Takže jsem si dal „zweimal Stück – (když už může být tunis)“ šunkové pizzy a byl jsem celkem zklamán její chutí. Nicméně hlad je nejlepší kuchař a pizza hlad skutečně zahnala. Ale nevím, zda toto okénko či tu restauraci ještě kdy navštívím.

    No, právě koukám na jejich web. Nápis ristorante italiano „vero“ je skutečně zajímavý a snad podniknu „inspekci“ přímo do restaurace. Pokud tam ale uvidím něco s Tunisem, ani si nesednu 🙂 . Koukám, že ovládají i liberecký bazén, který byl vyhlášen nejhorší pizzou mezi Baltem a Středozemím. Zajímavý je i dotazník ohledně pracovní příležitosti. Pamatuji StB a tolik osobních informací po mně nikdy ani nechtěli, co požaduje tento soukromý subjekt. Pracovat zde musí být skutečně l’allegria 🙁

    • Angelis napsal:

      Je tak nastesti sem si toho nevsimla, jestli sou opravdu z Tunisu, tak se tam taky asi uz neukazu. Ale pizzu si tam dal pritel – Ital – myslim sunka, houby a obou nam opravdu chutnala. Na zaklade jednoho malyho kousku pizzy ale nereknu jestli ji tam opravdu delaji italskou nebo ne..byla dobra..ale celkove dojem z restaurace je takovy zvlastni..no jeste uvdime 🙂

      • Yanez napsal:

        No, já jsem o tom přemýšlel, tedy o té chuti. Možná to bylo tím, že ta pizza nebyla „čerstvá“, jak jsem zvyklý. Tak třeba i v té Itálii, když jsme si koupili velkou pizzu a nesnědli ji, druhý den už to nebylo ono. Ztratila se ta svěžest, vůně, ingredience nebyly tak výrazné chuti. Takže asi bych to specifikoval takto, možná jsem nedostal nejčerstvější pizzu, ale už několikrát ohřívanou.

        Nicméně, jsem rád za každou takovou „občerstvovnu“. Je to mnohem lepší, levnější, zdravější, sytější i chutnější, než např. Mek Donald.

  2. Yanez napsal:

    Di niente! 🙂 Io sono molto contento che esiste questo sito. Vedo che ci sono nuovi ristoranti. Devo dire che non sono stato ancora nel ristorante Franco. Ma sono stato nel ristorante La Fabbrica. La cucina italiana, le pizze. Ho pianto tutto il giorno!!! Ho preso una pizza Napoli, con i capperi e le acciughe. Ma che disastro!!! I capperi vengono conservati sotto sale grosso. Questi capperi si lavano con aqua corrente. Dopo sono pronti per l’uso. Ma nel ristorante La Fabbrica si non lavano. 🙂 I miei denti!!! 😀 Ancora una cosa, possiamo darci del tu? 😉

    A dost pro dnešek italštiny 🙂 Snad je mé italštině rozumět a je tam co nejméně chyb. Ale k těm restauracím. Tak třeba Fary pizza na Americký ulici. O italské restauraci se nedá vůbec hovořit, ale tvoří tam pizzu. Provedl jsem několik ochutnávek tamních produktů. Sice jsou chuťově italským pizzám vzdáleny, ale neřekl bych, že jsou špatné. Pak je tu pizzerie La fonduta v Jeronýmově ulici, u městského zimního stadionu. Ta o sobě tvrdí, že je to ta pravá Itálie v Liberci. Ale jako v Itálii jsem si tam moc nepřipadal. Hlavně personál hovořil česky 🙂 . Asi dvakrát jsem si tam pizzu dal, ale že by dosahovala třeba chuti pizzy z Ponte, tak to ne. No, uvidíme, jakou pizzu dělá pan Franco, příští týden se tam tedy vypravím 🙂 .

    • admin napsal:

      Si ho aggiunto qualche ristorante, ma comunque sto in ricerca continua di un „vero“ ristorante italiano in Repubblica Ceca. Comincio ad arrendermi vedendo che la maggior parte di „ristoranti italiani“ finiscono ad avere il cibo cechizzato. Questo mi dispiace molto. Se non lo sai fare..allora non lo fare no? Perche aprire un ristorante italiano se poi ci fai la pizza con l´eidam e kecup..Va bene..vedremo col tempo.

      Jinak souhlasím, že Ponte má pizzu opravdu italskou. Až na pár výmyšlených mixů ingrediencí, ale to je nakonec normální všude, i v Itálii si pizzař vymýšlí vlastní pizzy. Pizzu tam mají opravdu skvělou, ale ten lokál je prostě děs. Né,že by se tam nedalo najíst to ne, ale z hlediska pravé italské restaurace nebo „pub“, tak je to opravdu ještě hodně daleko. Jinak na pizzu se tam ráda kdykoliv vrátím 🙂

  3. Yanez napsal:

    Non posso credere ai miei occhi! :-))) Takové hezké stránky o Itálii a hlavně o její nádherné kuchyni. Právě jsem na ně narazil a musím si udělat čas si je přečíst celé. Jsem rád za každou informaci o této zemi, hlavně o jejich lidech, zvycích, radostech i starostech. Už jsem toho mnoho přečetl, ale Itálie je tak různorodá země, že stále člověk slyší něco nového. I z toho důvodu jsem se začal učit jako samouk italštinu. Přeci je lepší si přečíst originál, než někdy hodně zkreslený překlad. Zde, na těchto stránkách mám pocit, že se dost dozvím a přiučím.

    S těmi italskými restauracemi u nás je to holt těžké. O té restauraci ve Fóru vím, ale do takovýchto příšerných monster, jakým je tato stavba, prostě nechodím. Naopak pizzerii Ponte mám velice rád, pizza je tam vynikající a chutná skutečně „italsky“. Tam jsem i kdysi zkusil lasagne a nebyli bohužel žádný zázrak. Domácí, co dělám dle receptu na stránkách http://www.giallozafferano.it/ , jsou vynikající. Nešidím je, ač jsou náročné jak finančně, tak časově. Výsledek pak stojí za to.

    Ještě zajdu, avšak spíše zřídka, do ristorante Made in Italy na Husově třídě v Liberci. Tam pizzu dělají také velmi dobrou, však pan majitel a zároveň i pizzaiolo je Ital 😉 .

    • admin napsal:

      Sono molto contenta che ti piace il mio sito. Ho vissuto tanti anni in Italia e mi sono innamorata della loro cucina. Ho imparato a cucinare dalla nonna e mamma del mio ragazzo che e italiano. Ed ho deciso di creare questo sito, per insegnare anche ai Cechi la vera cucina italiana dove non esistono i sostituti in forma di kecup ed altro 🙂

      Jinak pan Franco má dobrou pizzu, stejně jako napoletánci u muzea. Pizzeria Ponte má výborného pizzaře a pizza opravdu chutná italsky. Takže určitě si z nich vyberete a nemusíte jít za každou cenu do Fora. Jinak děkuji za pěkný komentář 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků