Italská „frittata“ (neboli omeleta) je jednoduché jídlo, které tradičně připravovali chudí vesničané, kteří měli k dispozici pouze domácí vejce a čerstvou zeleninu vypěstovanou na svém poli. Dodnes se ale omelety objevují na stolech každé italské domácnosti a jsou oblíbené hlavně kvůli jejich snadné přípravě.
Já si včera uvařila právě takovou voňavou omeletu (recept mi poradila Italka paní Tundra z Chutě z Itálie) z domácích vajíček od veselých slepiček, které žijí na krásném dvorku moji kolegyně z práce. Další ingrediencí, jak už je jasný z názvu, je cibule. Ne ale klasická sušená cibule, ale čerstvá cibulka, nejlépe z vlastní zahrádky 🙂 Pak už vám bude stačit jen dobrý italský olivový olej, sůl a strouhaný parmezán nebo Gran Moravia. Jak jsem slíbila, recept je opravdu jednoduchý!
Výbornou tortillu, jak říkají frittatě ve Španělsku, si můžete uvařit podle Pavli Bellis, která žije v Barceloně.
Ingredience (pro 1 osobu – vařila jsem si to včera jen pro sebe, tak proto 🙂 )
- 2-3 vajíčka
- čerstvá cibulka cca 4 kousky
- olivový olej cca 5 lžic
- sůl
- nastrouhaný Gran Moravia sýr
- italský chlebík na přikusování
- víno na zapíjení (skvěle se hodí Grechetto dei colli Martani – bílé víno z bio produkce)
Postup:
- nakrájejte cibulku na drobné kousky
- dejte ji osmahnout na pánev, kde předehřejete olivový olej
- nesmažte ji dozlatova, ale do měkka, až se jakoby zjemní
- mezitím našlehejte poctivě vajíčka společně s hrstkou strouhaného sýra a větší špetkou soli
- na cibulku nalijte vajíčka a na velmi mírném ohni vařte
- občas koukněte na spodní část omelety jestli je už hotová, pokud ano otočte ji a osmahněte i druhou stranu
- a to je vše, nic jednoduššího neexistuje 🙂
3 komentáře