Frittata con la cipollina (italská omeleta s jarní cibulkou)

Italská „frittata“ (neboli omeleta) je jednoduché jídlo, které tradičně připravovali chudí vesničané, kteří měli k dispozici pouze domácí vejce a čerstvou zeleninu vypěstovanou na svém poli. Dodnes se ale omelety objevují na stolech každé italské domácnosti a jsou oblíbené hlavně kvůli jejich snadné přípravě.

Já si včera uvařila právě takovou voňavou omeletu (recept mi poradila Italka paní Tundra z Chutě z Itálie) z domácích vajíček od veselých slepiček, které žijí na krásném dvorku moji kolegyně z práce. Další ingrediencí, jak už je jasný z názvu, je cibule. Ne ale klasická sušená cibule, ale čerstvá cibulka, nejlépe z vlastní zahrádky 🙂 Pak už vám bude stačit jen dobrý italský olivový olej, sůl a strouhaný parmezán nebo Gran Moravia. Jak jsem slíbila, recept je opravdu jednoduchý!

Výbornou tortillu, jak říkají frittatě ve Španělsku, si můžete uvařit podle Pavli Bellis, která žije v Barceloně.

omeleta italská

Ingredience (pro 1 osobu – vařila jsem si to včera jen pro sebe, tak proto 🙂 )

  • 2-3 vajíčka
  • čerstvá cibulka cca 4 kousky
  • olivový olej cca 5 lžic
  • sůl
  • nastrouhaný Gran Moravia sýr
  • italský chlebík na přikusování
  • víno na zapíjení (skvěle se hodí Grechetto dei colli Martani – bílé víno z bio produkce)

Postup:

  • nakrájejte cibulku na drobné kousky
  • dejte ji osmahnout na pánev, kde předehřejete olivový olej
  • nesmažte ji dozlatova, ale do měkka, až se jakoby zjemní
  • mezitím našlehejte poctivě vajíčka společně s hrstkou strouhaného sýra a větší špetkou soli
  • na cibulku nalijte vajíčka a na velmi mírném ohni vařte
  • občas koukněte na spodní část omelety jestli je už hotová, pokud ano otočte ji a osmahněte i druhou stranu
  • a to je vše, nic jednoduššího neexistuje 🙂

italská omeleta frittata jarní cibulka jarní cibulka čerstvá domácí vajíčka italská frittata italská frittata italská omeleta
omeleta s cibulí a parmezánem

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Nejnovější recepty, Secondi (druhé chody) Označeno s:
0 comments on “Frittata con la cipollina (italská omeleta s jarní cibulkou)
3 Pings/Trackbacks pro "Frittata con la cipollina (italská omeleta s jarní cibulkou)"
  1. […] oblíbené jsou frittaty se zeleninou. Kdysi jsem publikovala např. frittatu s jarní cibulkou (recept zde), frittatu s cibulí dle prastarého italského receptu (recept zde) a nebo frittatu s ledovým […]

  2. […] mám pro vás frittatu s cibulí, ne s jarní cibulkou jako v již starším publikovaném receptu (zde). Jako první věc, která mě na receptu zaujala, je použití sádla! Spousta lidí si myslí, […]

  3. […] Teďka nedávno vyšla tahle dobrota i u Angelis – mrknout můžete tady. […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků