Involitini di prosciutto e ricotta (rolka z prosciutta a ricotty)

S tímto receptem jsme se již setkali v minulém článku (zde), kde jsem vám dala pár rychlých tipů na italské předkrmy. Jedním z nich byla právě jednoduchá rolka z prosciutta a ricotty.

Co bych ale ráda zmínila je, že v Itálii existuje nespočet receptů na různé podobné rolky. Ta, co jsem vám představila, je opravdu nejjednodušší verzí. Podobné recepty, které by vás ale také mohly zaujmout, jsou například rolky z prosciutta s fíky.

Tady plátky prosciutta jednoduše naplníte očištěnými fíky a lístky bazalky, osolíte, opepříte a zabalíte do rolky. Nakonec můžete váš skvělý antipasto zakápnout balzamikovým octem. Zajímavou sýrovou variantou je určitě rolka z prosciutta s kozím sýrem caprino. Tady se krásně hodí náplň v podobě nadrobno nakrájené jarní cibulky, kterou osolíte, opepříte, zakápnete dobrý olivovým olejem a smícháte se sýrem. Poté už klasicky opět balíte do rolky.

Do náplně se kromě sýrů skvěle hodí i křupavé oříšky nebo různé směsi čerstvých bylinek. Jak říkám, verzí je opravdu hodně a dá se tedy krásně kombinovat. Vynikající jsou rozhodně vlašské ořechy, ale záleží, co vám přesně chutná. Žádnou výjimkou není ani použití zeleniny. Skvělé jsou například involtini s lilky. Stačí nechat klasicky usušit osolené lilky, osmahnout, usušit přebytečný olej a společně s nějakým dobrým sýrem (např. opět caprino) zamotat společně s prosciuttem do rolky. Ozdobit je můžete opět čerstvými bylinkami.

Nemusíte také za každou cenu smotávat prosciutto do kulaté rolky, můžete udělat i hranaté balíčky a na vrchu je svázat právě třeba nějakou bylinkou.

Nejdůležitější u těchto receptů (jako ostatně u všech) je kvalita surovin. Určitě se vám vyplatí pořídit si kvalitní italskou šunku, např. Prosciutto di Parma. To samé platí i u náplně. Já jsem u ricotty rozhodně nešetřila a šáhla jsem raději pro kvalitnější ricottu od značky Galbani. V obchodě byla i o polovinu levnější česká napodobenina, ale za tu ztrátu chuti mi to nestálo.

rolky z prosciutta

Ingredience:

prosciutto, kolik je třeba
ricotta, kolik je třeba
rukola, podle chuti (není nutné)

Postup:

Vezměte plátky prosciutta a rozprostřete doprostřed ricottu (ev. smíchanou s kousky rukoly nakrájené najemno). Zabalte do kulaté rolky. Můžete podávat posypané rukolou.

TIP: Určitě je potřeba nechat si v obchodě nakrájet prosciutto na pěkné, silnější plátky. Pokud vám je udělají průhledné, moc kvalitní rolky z nich neuděláte. Budou se vám přinejlepším rozpadat a tvořit se v nich možná i nežádoucí praskliny nebo otvory.

Rolky je také dobře nakrájet na menší kousky. Záleží čím je plníte. U rolky s kozím sýrem se například vyplatí udělat menší 1-2 cm kolečka. To samé by se dalo aplikovat třeba i na náplň z ricotty. Vyzkoušení nechám na vás 🙂

rolky z prosciutta rolky z prosciutta

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Antipasti (předkrmy), Nejnovější recepty Označeno s:
0 comments on “Involitini di prosciutto e ricotta (rolka z prosciutta a ricotty)
1 Pings/Trackbacks pro "Involitini di prosciutto e ricotta (rolka z prosciutta a ricotty)"
  1. […] Vegetariány by mohly nadchnout ricottové „karbanátky“ Polpettine di ricotta (recept zde). Jednoduchý předkrm Involtini di prosciutto e ricotta, který vytvoříte z italského prosciutta a ricotty (recept zde).  […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků