• Home
  • Tipy na cestování
    • Tipy na cestování

      Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

      20/11/2017

      Tipy na cestování

      Benátky…co vidět, tipy a průvodce

      19/08/2017

      Tipy na cestování

      Rimini…ideální dovolená u moře spojená se zábavou

      17/05/2017

      Tipy na cestování

      San Marino…tipy co vidět

      23/01/2017

      Tipy na cestování

      Milano…město módy a kontrastů

      15/05/2016

  • Nejnovější recepty
    • Nejnovější recepty

      Piadina s čokoládou a mascarpone

      14/04/2018

      Nejnovější recepty

      Krém z ricotty s čokoládou a kávou

      04/03/2018

      Nejnovější recepty

      Jak na domácí italskou pizzu

      26/10/2017

      Nejnovější recepty

      Pizza Quattro Formaggi (sýrová pizza)

      16/10/2017

      Nejnovější recepty

      Crocchette di melanzane (krokety z lilků)

      24/06/2017

  • Kurzy vaření italské kuchyně
  • Lekce italského jazyka
  • E-SHOP

  • Home
  • Tipy na cestování
    • Tipy na cestování

      Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

      20/11/2017

      Tipy na cestování

      Benátky…co vidět, tipy a průvodce

      19/08/2017

      Tipy na cestování

      Rimini…ideální dovolená u moře spojená se zábavou

      17/05/2017

      Tipy na cestování

      San Marino…tipy co vidět

      23/01/2017

      Tipy na cestování

      Milano…město módy a kontrastů

      15/05/2016

  • Nejnovější recepty
    • Nejnovější recepty

      Piadina s čokoládou a mascarpone

      14/04/2018

      Nejnovější recepty

      Krém z ricotty s čokoládou a kávou

      04/03/2018

      Nejnovější recepty

      Jak na domácí italskou pizzu

      26/10/2017

      Nejnovější recepty

      Pizza Quattro Formaggi (sýrová pizza)

      16/10/2017

      Nejnovější recepty

      Crocchette di melanzane (krokety z lilků)

      24/06/2017

  • Kurzy vaření italské kuchyně
  • Lekce italského jazyka
  • E-SHOP
Aktuality a zajímavosti z ItálieUmbria (Umbrie)

Gastronomie regionu Umbria – 1.část

autor Zuzka 18/03/2017
Gastronomie regionu Umbria – 1.část

Přímo uprostřed Itálie, v rozsáhlém údolí s kopečky se nachází region Umbrie (článek najdete na odkaze). Říká se mu také „Zelené srdce Itálie“ (cuore verde d´Italia). Umbrie je malý, ale velmi rozmanitý region, které neomývá moře. Možná proto je mezi turisty méně známý. A to je velká škoda, protože má rozhodně co nabídnout.

Hory, čistou a netknutou přírodu, romantický venkov a tradiční kuchyni. Pokud Umbrii navštívíte, přenesete se rázem do dalekého středověku, plného hradů, úzkých uliček, městských hradeb, akvaduktů, věží a zvonic.  Ale jakou gastronomii vám tento region nabízí?

Jedinečné lanýže

Umbrie je jedním z mála italských regionů, kde se lanýže nacházejí v hojném množství a prvotřídní kvalitě. Rozhodně nejprestižnější lanýže najdeme ve městech Norcia a Spoleto. Lanýže zde místní používají na přípravu tradičního pečeného chleba bruschetta a také na těstoviny.

lanýže italskéS lanýži zde připravují například lasagne s s bešamelem, hřiby (které se hojně nachází na celém území Umbrie) a lanýži. Oblíbené jsou také široké těstoviny pappardelle s omáčkou ze smetany, hřibů a lanýžů. Vynikající jsou i špagety s lanýži, kvalitním olivovým olejem a hřiby (nebo eventuálně žampiony). Mimo jiné lanýže se používají i na grilované či pečené maso.

špagety s lanýži

Spousta čokolády a jedlé kaštany

V Umbrii najdeme prestižní a světově známou firmu zabývající se výrobou čokolády. Její sídlo se nachází v univerzitním městě Perugia (viz fotografie dole), odkud potom pochází její název – Perugina. Proto i čokoláda patří mezi místní oblíbené delikatesy. Město hostí významný mezinárodní festival Eurochocolate (oficiální stránky Eurochocolate zde), konající se každoročně na podzim. Čeká vás tu několikadenní gurmánský zážitek.

čokoláda italskástudium italštiny perugia

studium italštiny perugiaNa festivalu najdeme bezpočet stánků snad se všemi druhy čokolády pocházejícími nejen z Itálie, ale z celého světa. Kromě prodeje a ochutnávek tu na vás čeká například show, na které sochař tvoří obří čokoládové sochy, a odlomené zbytky odhazují jeho asistenti do nedočkavého davu lidí.  

Další atrakcí je zde čokoládová stěna nebo originální obchůdek, kde si můžete zakoupit předměty jako je třeba čokoládová lopatička, čokoládové pilulky na bolest hlavy, čokoládové kladívko, obal na tablet co připomíná tabulku čokolády a spoustu dalších suvenýrů.

italská čokoláda

italská čokoláda

Rozhodně byste také neměli minout stánky místní čokoládovny Perugina. Samozřejmě v centru města je jeden stálý obchod, kde místní čokoládové speciality najdete celoročně. Nejznámější jsou bonbóny Baci Perugina (existují tři příchutě: mléčná, hořká a bílá čokoláda – na fotce dole vlevo vidíte obří Baci bonbón), ukrývající uvnitř každého kousku citát o lásce v několika světových jazycích a samozřejmě velkou dávku oříšků.

Jsou to ideální dárky například k Valentýnu. Dají se totiž koupit na spoustu různých způsobů. Bonbonky Baci se dají sehnat například schované v obřím plyšovém medvědovi (viz fotka) nebo v luxusní bonboniéře. Kromě toho Perugina vyrábí například i tradiční tabulky čokolády.baci perugina itálie

baci peruginaitalská čokoláda

Další surovinou, která nesmí chybět v místní kuchyni, jsou jedlé kaštany. Já si je osobně opravdu zamilovala! V Umbrii se sbírají pravidelně na podzim v místních lesích (místům, kde rostou, se říká „castagneto“). Mezi Italy bývá hezkou tradicí vyrazit s partou kamarádů do lesů, nasbírat kaštany a společně si je pak u někoho doma upéct a popíjet k tomu červené víno.


Z kaštanů se připravují i skvělá jídla jako například kaštanová mouka (z té jsou potom skvělé třeba gnocchi), kaštanový sladký krém („crema di marroni“), který se hodí třeba k snídani na opečený chléb či do tiramisu.

Extra-panenský olivový olej a víno

Svahy a kopce Umbrie byly odjakživa pokryté vinicemi a olivovníky, což jsou dva základní elementy místní gastronomické tradice. Místní krajina je ideální pro pěstování mohutných olivovníků. Tradičními i moderními metodami zde vzniká velmi kvalitní olivový olej. V Umbrii (ale věřím, že i v ostatních regionech) žije spousta italských rodin, které vyrábí svůj vlastní olej z ručně sesbíraných oliv na zahradě.

olivy italské

Mezi nejvýznamnější oblasti produkce extra panenského olivového oleje patří Colli Martani, Colli di Assisi a město Spoleto, Colli del Trasimeno (okolí jezera Trasimeno), Colli Amerini či Colli Orvietani (okolí historického města Orvieto) . Poslední dobou se také velmi rozmohla výroba olivových olejů v bio kvalitě.

Olivy mají své důležité místo také v místní kuchyni. Za zmínku stojí skvělý předkrm jako je například bruschetta s krémem z černých oliv. Zabere nám jen pár minut a výsledek je opravdu excelentní.

bruschetta s krémem z olivCo se vína týče, v tomto regionu se vyrábí především červené víno, tolik typické pro Umbrii – těžší a hutnější s nádechem dřeva a rubínovým zbarvením. Typické odrůdy pro Umbrii jsou Sangiovese, Sagrantino, Canaiolo, Ciliegiolo, Montepulciano.

italské víno

Region Umbrie se může se pochlubit hned třinácti oblastmi DOC, dvěma DOCG a velkým množstvím vín s označením IGT a IGP. Nejznámějšími vinnými oblastmi jsou např. Arquata, Colli del Trasimeno, Orvieto, Assisi, Spoleto, Torgiano, Montefalco, colli Perugini, colli Martani, colli Amerini, Todi, jezero Trasimeno, jezero Corbara, horní údolí řeky Tevere. Víno se tu nekonzumuje pouze společně s tradičními pokrmy, ale používá se také k jejich přípravě.

italské víno

**

A příště si povíme něco o dalších specialitách gastronomie tohoto regionu…

Gastronomie regionu Umbria – 1.část was last modified: Březen 18th, 2017 by Zuzka

Sdílejte:

  • Click to share on Facebook (Otevře se v novém okně)
  • Sdílet na Pinterest (Otevře se v novém okně)
  • Sdílet na Twitteru (Otevře se v novém okně)
  • Sdílet na Google+ (Otevře se v novém okně)
  • Sdílet na LinkedIn (Otevře se v novém okně)

Související

0 vložit komentář
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Zuzka

Váš průvodce okouzlující Itálií!

předchozí článek
Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi
následující článek
Čokoládový krém z mascarpone

Mohlo by vás také zajímat

Gualdo Tadino…malé městečko na kraji Umbrie

13/01/2015

Představení Italsko-české obchodní komory

02/09/2017

Na co si dávat pozor v Benátkách

27/08/2016

Představení regionu Friuli Venezia Giulia na italské ambasádě

14/11/2017

Co je vlastně italské espresso

16/03/2016

Představení regionu Umbrie

27/01/2015

Gastronomie regionu Umbria – 2.část

31/10/2017

Festa di San Valetino…Valentýn v Itálii a úžasné...

11/02/2015

Perugia..univerzitní město z doby Etrusků

14/01/2015

Jak slaví Vánoce v Itálii?

25/12/2016

Napsat komentář Zrušit odpověď

O mně

O mně

Ahoj, jsem Zuzka a Itálie je mou vášní. Pokud máte zájem přečíst si něco o mně a o tom jak vznikl tento blog, tak klikněte na fotku...

Přihlašte se k odběru novinek

Zaregistrujte se k odběru nejnovějších receptů, tipů na cestování, online lekcí italštiny a veškerých novinek na blogu!

Přidejte se na Facebook

Facebook

Nejoblíbenější lokality

  • 1

    Bergamo…středověké městečko s úžasnou atmosférou

    15/07/2015
  • 2

    Řím…aneb co vidět za jeden den

    05/11/2015
  • 3

    Benátky…co vidět, tipy a průvodce

    19/08/2017

Nejoblíbenější recepty

  • 1

    Jak na domácí těstoviny

    30/11/2016
  • 2

    Základní rajčatová omáčka

    09/05/2014
  • 3

    Risotto alle zucchine (cuketové rizoto)

    09/02/2014

Degustace s blogem tento měsíc

Italština online

Lekce italštiny č.13 – základní pozdravy

12/Čvc/2016

Lekce italštiny č.1 – italská abeceda

16/Úno/2016

Lekce italštiny č.2 – výslovnost

22/Úno/2016

Lekce italštiny č.24 – cestujeme po Itálii

25/Dub/2017

Lekce italštiny č.3 – výslovnost

01/Bře/2016

Vaše články z dovolené

Vaše Itálie: Proč jet na Sicílii?

20/Lis/2017

Vaše Itálie: Sardinie ráj na zemi

16/Bře/2017

Vaše Itálie: Cestovatelský nadšenec

21/Úno/2017

Vaše Itálie: Útržky z cest

30/Led/2017

Vaše Itálie: Přivoňte si k Toskánsku

03/Pro/2016

Italové v ČR

Italové u nás: Matteo Mariani

01/Led/2018

Italové u nás: Gianluca Girardi

11/Srp/2017

Italové u nás: Carolina Soldati

30/Bře/2017

Italové u nás: Alessandra Marletta

02/Bře/2017

Italové u nás: Christian Bedin

11/Úno/2017

Mohlo by vás zajímat

aperitivo boloňské ragú bramborové gnocchi bruschetta aglio pomodoro cestování dezerty domácí těstoviny fazolky s česnekm frittata gastronomie Italové v ČR italské restaurace koktejly krátké těstoviny kurz vaření kuřecí maso mořské plody online lekce italštiny ovoce penne penne s pancettou pizza pizza kámen polévky předkrmy rady a tipy rajčata rajčatová omáčka rajčatové omáčky regionální speciality ricotta risotto ryby salát soutěž spaghetti tagliatelle tortellini těstoviny s lanýžem Vaše Itálie vegan vegetariánské recepty zapečené těstoviny zelenina zmrzlina

Ukázka z mého Youtube kanálu

https://www.youtube.com/watch?v=dhIQFr7g4IQ

Navštivte můj Instagram

  • Gastronomie regionu Umbria Tak prv o tom je nejnovj lnekhellip
  • Tsto na pizzu pizza pizzatime testo homemade domc italskakuchyne iloveitalyhellip
  • Rajata Skvl ingredience na italskou kuchyni!!! rajcata pomodoro sugo rajcatovaomackahellip
  • Jak na domc italskou pizzu? Nejnovj lnek najdete na blogu!hellip
  • Ochutnvka delikates z regionu Friuli Venezia Giulia organizovan Italskoeskou obchodnhellip
  • Prav domc Quattro Formaggi recept i s videem na blogu!hellip
  • Miluju Prosecco! A co vy? prosecco italskavina italskedelikatesy italskakuchyne iloveitalyhellip
  • Skvl italsk antipasti v restauraci Vapiano vapianocz vapiano vapianoprague antipastihellip
  • Email
  • REKLAMA
  • KONTAKT

@2017 - I Love Italy - All Right Reserved


Zpět nahoru
Novinky z blogu na vašem emailu!
Ty nejlepší italské recepty, tipy na cestování, online lekce italštiny a spoustu dalšího...
Vaše informace nebudou zaslány třetím stranám.