Frittata di cipolla (frittata s cibulí)

Jak už víte, frittata je prostě vaječná omeleta. Italové jí rádi dělají na tisíce způsobů. Všechny jsou vynikající, častokrát se připraví z věcí jak se říká „co dům dá“. Přípravy frittaty jsou různé, někdo raději otáčí omeletu na pánvi pomocí placaté naběračky, naopak pomocí talíře. Frittata se dá připravit i v troubě.

V minulém článku jsem psala o mé nové knize o italské kuchyni: La Scienza in cucina e l´arte di mangiar bene (článek najdete zde).  Odtamtud teď pro vás budu čerpat řadu receptů. Některé si možná upravím a některé naopak nechám tak jak jsou. Všechny jsou napsány ve „staroitalštině“, takže to nebude tak snadné je pro vás rychle přelouskat, ale nebojte, první recept už je na světě! 🙂

italská omeleta

Dneska mám pro vás frittatu s cibulí, ne s jarní cibulkou jako v již starším publikovaném receptu (zde). Jako první věc, která mě na receptu zaujala, je použití sádla! Spousta lidí si myslí, že italská kuchyně je pouze o olivovém oleji, ale nemusí tomu vždy být tak.

Budete tedy potřebovat pěkné bílé a velké cibule. Sádlo nebo olivový olej. A jelikož mám ve frittatě ráda i sýr. Připravte si také parmezán jakékoliv značky (např. Gran Moravia, Grana Padano atd.). Cibuli budeme nechávat změknou ve vodě. Zkoušela jsem to i bez této fáze, ale Artusi má pravdu, pokud cibuli necháme ve vodě odpočinout, krásně změkne! Cibuli je také potřeba nespálit, jinak zkazí chuť celé frittatě. 

Ingredience (pro 1 osobu):

1 cibule, oloupaná a nakrájená nejdříve na půlku a poté na širší půlkolečka, cca 0,5 cm
1 kostka sádla, stačí malá např. 2 cm
2 vejce
půl hrsti nastrouhaného parmezánu, já použila Gran Moravia
sůl 

Postup:

Cibuli dáme na minimálně 1h do vody odpočinout. Poté vyndáme a osušíme utěrkou. V misce si rozmícháme vejce a sýr. Lehce směs osolíme (už ne tolik jako kdyby tam sýr nebyl, je totiž slaný). Rozpustíme na pánvi sádlo a dozlatova osmahneme cibuli. Osolíme ji také. Přidáme k ní vejce. Smažíme na mírném ohni. Jakmile se zespodu vytvoří pevný opečený povrch, pomocí talíře frittatu otočíme na druhou stranu. Stačí už jen pár minut.

italské omelety
frittata s cibulí
italská omeleta jak

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Nejnovější recepty, Secondi (druhé chody) Označeno s:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků