Foodblog a já

Něco málo o mně a o blogu

Já vím, můj blog už je na světě dost dlouho a stále nevíte, kdo vlastně jsem 🙂 Tak jsem si řekla, že se vám, mým čtenářům, konečně představím.

Jmenuji se Zuzka a je mi 29 let. Narodila jsem se v Liberci. V 18 jsem poprvé vycestovala s kamarádkou do Itálie, kde jsem v létě brigádničila čtyři měsíce než jsem nastoupila na vysokou školu v Liberci.

Na konci prvního semestru jsem jela navštívit kamarádku do Itálie, kde jsem se zamilovala do jednoho Itala. Jak jinak, stejný scénář už zažilo tolik holek! Během druhého semestru jsme se několikrát viděli a na konci prváku jsem se rozhodla za ním odjet. Jedinou možností byl Erasmus ve Veroně a tím začalo mé dobrodružství.

Nebudu tu celý příběh rozebírat do detailů. V druháku jsem definitivně přestoupila na univerzitu v Perugii (ve stejném regionu, kde on bydlel, abychom si byli blíž). Školu jsem dodělala a začala jsem pracovat. 

Celkem jsem v Itálii strávila 6 let. Nikdy jsem nebyla v kontaktu s Čechy (ono jich v mém okolí ani moc nebydlelo). Podařilo se mi tak skvěle integrovat do italské rodiny a proniknout do tajů italské kuchyně. Co hlavně, do té domácí, kterou si předávají rodiny z generace na generaci. Rodiče přítele řídili 20 let hotel a měli zkušeností na rozdávání. Snažili se mi předat co nejvíce informací (jejich dcera na vaření moc nebyla a já měla zájem se učit 🙂 ). 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Nikdy předtím jsem nevařila. Občas jsem se zmohla na nějaký rychlo výtvor a moje poslední jídlo, co jsem uvařila ještě v Čechách byly kolínka, který jsem nechala vystydnout stranou ve dřezu a na pánvi jsem si rozpustila tavený sýr. Ani na to nechci vzpomínat :-).

Vaření v Itálii mě ale bavilo. Neskutečně. Odjakživa jsem byla obrovský gurmán, nikým nepochopený. V Itálii to bylo jinak. Tchán byl stejný gurmán a vůbec všichni Italové to jídlo tak nesmírně prožívali! Pro mě tu nastal životní zvrat a já prostě musela začít vařit. Chtěla jsem to všechno umět, protože tohle jídlo mi začalo dávat smysl a bylo pro mě neskutečným labužnickým požitkem!

Takhle jsem to teda vedla. Stále jsem vařila, chodila na festivaly, užívala si nočního života, moře a všeho italského a přeměnila jsem se tak trochu na pravou Italku (ono když vám je 19 tak vás život v jiné zemi ovlivní ať už chcete nebo ne). Jenže přišla ekonomická krize a my se po 6 letech rozhodli odejít zpět do ČR za prací. Strávili jsme tu spolu ještě 2 roky a nakonec se rozešli. Dodnes jsme dobří kamarádi a já zůstala v kontaktu s celou jeho rodinou i kamarády.

2013-09-17 18.21.52

 

Proto časem vznikl tento blog, kde vařím, to co vařím a tohle jídlo opravdu zbožňuji. Budu se vám snažit předat všechno, co jsem se sama naučila a snad ještě mnohem více. Neustále se vzdělávám a jsem v kontaktu se svými známými a kamarády z Itálie, kteří mi čas od času dodají nějaký ten maminčin nebo babičin recept.

Proto všechno, co tu najdete si vaří Italové doma a nic z toho nijak nepozměňuji, protože by to nemělo smysl. Snažím se pouze tradiční recepty uvařit ze surovin, které můžete v ČR sehnat, i když to není vždy lehké.

Italská kuchyně je regionální a proto každý recept má svá specifika na regionální produkty. Není vždy pro mě proto snadné sehnat vše potřebné, abych vám mohla připravit recept přesně tak, jak má být (např. na janovské pesto by se měla použít bazalka, co roste v Janově, logicky tam nepojedu, abych ji tam natrhala, použiju českou), snažím se tedy alespoň vysvětlit, jak ho připravit, aby byl opravdu autentický.

Tak se budu těšit na vaše připomínky a komentáře a doufám, že se vám i v budoucnu budou moje stránky líbit!! Snažím se je pro vás co nejvíce vylepšovat, aby všechno bylo jasnější a snadnější. Tak díky, že sem chodíte!! 🙂

A nezapomeňte…..

„Neexistuje upřímnější lásky než té k jídlu“..volně přeloženo…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

7 comments on “Foodblog a já
  1. Eva Plšková napsal:

    Milá Zuzko,

    zadala jsem na Goooglu heslo Bergamo a okolí (kam se na chystám, neboť jsem v posledních letech přes svůj pokročilejší věk samostatnou cestovatelkou po Itálii)a našla váš úžasný blog.

    Jsem moc ráda za tuto šťastnou náhodu. Líbí se mi u vás úplně všechno: popisy cest, fotky, recepty, tipy na cestování, minikurz, vaše nadšení, jazyková kvalita blogu, no prostě si ho teď kompletně vychutnávám a studuju. Skládám velkou poklonu.

    Srdečně zdraví Eva

    • Zuzka napsal:

      Teda! Moc děkuju za milý komentář 🙂 Snažím se ho stále zlepšovat pro všechny nadšence Itálie. Aby si tu každý našel to svoje. Bergamo je nádherné město, mě naprosto nadchlo. Pokud byste se po návratu z dovolené chtěla podělit o nějaký krátký článek, fotky, rady a tipy s ostatními čtenáři, tak to určitě uvítám nejen já, ale i další cestovatelé 🙂

  2. Jitka Pokorná napsal:

    Dobrý den,líbí se mi váš blog, dostala jsem se na něj náhodou. Miluji Itálii, jsem starší ročník, takže na zájezdy jen s cestovkou, a moc mě mrzí, že většinou je strava jiná než italská. To by se muselo asi jet jen na nějaký přímo gurmánský, jenže miluju i památky.přeju vám, aby se vám dařilo ve všem, co děláte. Je to hezké. Zdravím

  3. Ludmila Kučerová napsal:

    Milá Zuzko,

    jestli mne nešálí zrak, tak bychom se měly znát ze školy, podle podoby si myslím, že jsem Vás učila.
    Líbí se mi Vaše stránky a protože taky vařím ráda „italsky“, po tříletém pobytu před cca 40 lety (!!!)mi obliba Itálie zůstává, určitě je často navštívím.
    Pokud mne podoba zmátla, tak se omlouvám, ale to nic nemění na tom, že se občas nechám inspirovat.

    Zdraví
    L. Kučerová

  4. Vlaďka napsal:

    Dobrý den, miluji špaget i pizzu, i pizzu peču podle italských receptů, Jsou moc vynikající, kvalitní a se dvěma dcerami si moc pochutnáváme.Zdraví Vlaďka

  5. Jiří Autrata napsal:

    Dobrý den, jsem muž starší generace, poprvé jsem navštívil Itálii před třemi roky poprvé v životě a to náhodou přes známé, kteří mne svedli k poznávacímu zájezdu. Jídlo bylo ať již ráno, odpoledne či večer velice chutné i když to bylo jídlo stejného druhu, vždy bylo uděláno nějak jinak. Do Itálie jsem se ještě vrátil 2x a vždy jsem byl s jídlem i s obsluhou a lidmi okolo vždy velmi spokojen, což se třeba nedá vůbec srovnat s Francií. I u nás ve městě chodím nakupovat cca 1x za měsíc do speciální italské prodejny a vždy si něco dobrého koupím. I když je to o něco dražší než naše potraviny / sýry, pomazánky atd, /, ale vím že je to kvalitní a že si na tom pochutnám.

    Zdraví Vás Audy

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků