Fiori di zucca fritti…smažené dýňové květy

Je to další letní recept, už kvůli tomu, že je můžeme nasbírat čerstvé na vlastní zahradě. I když se jedná pouze o květy, musím přiznat, že to není úplně lehké jídlo (to hlavně tím těstem a smažením), ale je zato je fakt dobré 🙂 Fiori di zucca se tak stává skvělým předkrmem.

Květy je potřeba pořádně umít, obzvlášť když je máte domácí ze zahrádky. Já osobně nohu od květu nechávám a smažím ji společně s květem (je taky moc dobrá). Někdo preferuje ji odstranit. Umyté květy pak pořádně osuště a odstraňte z nich pestík, je totiž hořký. Pokude je budete kupovat v obchodě, je potřeba zkontrolovat, aby květy byly lehce otevřené a měly krásnou jasnou barvu.

Jinak těsto by nemělo být ani moc tekuté, ani moc husté a nesmí obsahovat především žmolky. Doporučuji míchat těsto vidličkou nebo metličkou. Kvantita ingrediencí je různá, záleží na tom kolik květů máte k dispozici.

A proč jsou dýňové květy tak skvělé? Kromě toho, že jsou výborné, obsahují i vitamín A.

fiori di zucca


Ingredinece (pro 4 osoby):

  • čerstvé dýňové květy
  • sůl
  • jedlá soda (není nutnost)
  • voda, hladká mouka cca 300g
  • olej na smažení (slunečnicový např.)

Postup:

  • umyjte dýňové květy
  • osuště je a odstraňte pestík uvnitř květu
  • připravte si těsto: cca 1/3 pytlíku mouky, trochu vody, špetka soli, 1 lžičku jedlé sody
  • do pánve nalijte velké množství oleje
  • obalte květy v těstu a dejte smažit do rozpáleného oleje do zlatova (květy pravidelně otáčíme)
  • nakonec posypte troškou soli
  • vložte do mísy s papírem, který absorbuje olej

TIP: Do těsta můžete přidat i jedno vajíčko. Někdo tam dává místo vody i sklenku piva (květy jsou prý pak vláčnější a křupavější).

JINÁ VERZE: opravdová delikatesa jsou pak plněné květy mozzarellou a sardinkama – stačí je napnit mozzarellou nakrájenou na malé kousy a do každého květu vložit jednu sardinu, potom už pořádně uzavřít, namočit v těstíčku a dát smažit

dýňové květy dýňové květy dýňové květy dýňové květy

 

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Antipasti (předkrmy), Nejnovější recepty, vegetariánské recepty Označeno s: ,
4 comments on “Fiori di zucca fritti…smažené dýňové květy
  1. Dana napsal:

    Dnes jsem poprvé v životě vyzkoušela tuhle dobrotu podle vašeho receptu. Příprava proběhla trochu v obavách, některé novinky v pokrmech nás zklamaly. Tímto pokrmem jsme však byli opravdu nadšeni a určitě se na našem stole jako pochoutka objeví při některých příležitostech opakovaně. Díky za skvělý nápad.
    Itálii miluji a italskou kuchyni rovněž. Mějte se skvěle 🙂

  2. Martin napsal:

    Již nějaký rok smažím květy dýní, ale i cuket a patizonů = tykví, výhradně samčí, kdo nezná, to jsou ty na dlouhé úzké stopce, jsou i na prvním obrázku. Ty samčí mají pylovou tyčinku, nikdy jsem ji neodstraňoval, právě jsem, po přečtení výše uvedeného receptu degustoval jak samčí tyčinku – není hořká, tak samičí pestík – ten hořký je. Takže pokud by jste používali samičí -někdy bývá i v obchodě na mladých cuketách, pestít odstraňte.
    Jinak na jemno nakrájené květy jsou vynikající do pomazánek a to nejen chuťově, ale i barevně.

  3. Jana napsal:

    Dobrý den, právě jsem náhodně objevila vaše stránky, úplně se mi zbíhají chutě, byla jsem vdaná 3 roky za Itala, ale nevyšlo to, na Itálii jsem však nezanevřela, kuchyň se nedá k naší přirovnat… Hlavně přátelští lidé a klidná atmosféra, děkuji za vaše krásné stránky, ty květy jsem okusila v Itálii též a neměly chybu, až budeme mít u nás na Moravě cukety, zase je udělám. Mějte se krásně zdraví Jana 🙂 těším se na vaše další recepty.

    • Angelis napsal:

      Dobrý den, děkuji za hezký komentář 🙂 jsem ráda, že se vám moc líbí moje stránky. Snažím se je stále zlepšovat, hlavně fotky. Ty dýňové květy jsou fakt skvělé! Taky mi moc chutnaly, když jsem je poprvé v Itálii ochutnala 🙂 Mějte se krásně.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků