Fagioli all´uccelletto (fazole alla Bud Spencer)

Určitě spousta z vás zná fazole s rajčaty, které si připravoval Bud Spencer v jedné oblíbené komedii. Bud je umělecké jméno a ve skutečnosti je původem Ital (stejně tak jako Terence Hill). Jeho pravé jméno je Carlo Pedersoli a narodil se v Neapoli. 

Dnešní recept pochází z Toskánska, konkrétně z okolí Florencie. Hned na začátek bych ráda řekla, že typickým druhem fazolí, které se k jeho přípravě používají jsou malé bílé italské fazole cannellini (eventuálně monachini, capponi nebo schiaccioni, záleží na oblasti). Já jsem použila malé červené fazole, které nejsou pro recept typické, ale byly jediné, které jsem bohužel zrovna našla v krámě, takže to říkám hned v úvodu 🙂

Fazole je potřeba nechat namočené ve vodě asi 12 hodin. Podle originálního receptu se potom vaří v neosolené vodě asi 90 minut na velmi mírném plameni, pěkně pomalu a s velkou dávkou trpělivosti. Někdo radí přidat pár lístků šalvěje, česnek a trošku olivového oleje do vody, ve které vaříme fazole. Ty se potom scedí a můžeme začít s naším receptem.
Každá italská rodina má trochu jiný postup přípravy. Někdo šalvěj přidává na pánev společně s česnekem, někdo ji přidá později společně s rajčaty. Někdo dokonce úplně nakonec, až do hotové omáčky. 
To samé platí pro fazole, které v některých receptech bývají přidávány na pánev hned, jakmile je česnek dozlatova opečený, až potom přijdou na řadu rajčata. Nebo naopak, nejprve se k česneku a šalvěji přidají rajčata, potom až fazole. Omáčka bývá častokrát ředěna vodou nebo zeleninovým vývarem a vaří se tak dlouho, dokud fazole nezměknou.

Recept se nachází i v mojí oblíbené prastaré kuchařce od Pellegrino Artusi (článek zde). Základními ingrediencemi jsou kromě fazolí i česnek, olivový olej, polpa di pomodoro (což je v podstatě loupané rajče nakrájené na kostky). Můžete ale klidně použít i pasírovaná rajčata. Stejně tak bych se nebránila ani fazolím v plechovce, přeci jenom, není vždy snadné sehnat u nás přesně ty pravé fazole, které vyžaduje originální recept.

Ingredience:

pár lístků šalvěje
bílé italské fazole (buď v nálevu nebo sušené)
kousky rajčat v plechovce (polpa di pomodoro)
1 stroužek česneku, oloupaný a rozmáčknutý hranou nože
sůl a pepř
asi 4 lžíce olivového oleje
malá chilli paprička (není nutností)

Postup:

Na olivovém oleji necháme zezlátnout česnek společně se šalvějí a chilli. Přidáme rajčata a necháme pár minut povařit. K rajčatům přidáme fazole, opepříme a osolíme dle chuti. Vaříme dalších alespoň 15 minut (pozn. někdo doporučuje i 1,5 h). Podáváme teplé, ideálně jako výživnou přílohu nebo jako menší hlavní chod.

italské fazole alla bud spencer
italské fazole
fazole italské

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Contorni (přílohy), Nejnovější recepty Označeno s: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků