Crostini al tartufo (pečené chlebíčky s lanýžem)

Prvním chodem z našeho speciálního valentýnského menu jsou pečené chlebíky s lanýžem (v podstatě je to bruschetta, akorát tomu každý rád říká jinak). Tento křupavý předkrm je perfektní kombinace chutí, které vás okamžitě naladí na romantickou večeři. Silné aroma lanýžů, vůně křupavé italské bagetky a dokonalá chuť kvalitního extra-panenského olivového oleje z Toskánska.

Příprava tohoto receptu je strašně snadná. Je potřeba pouze sehnat ty správné ingredience a rozhodně se zaměřit na jejich kvalitu. Lanýže se u nás nedají koupit tak snadno jako v Itálii, ale dnes už je u nás snad v každém městě alespoň jeden specializovaný obchod s italskými potravinami nebo se dají jednoduše sehnat i na internetu.

Určitě u lanýžů je potřeba vědět, že nejlepší jsou ty čerstvé. Já jsem bohužel neměla ještě to štěstí je sehnat v obchodě, ale na internetu jsem je viděla. Já jsem použila lanýže v oleji (tartufi sott´olio). Jsou taky výborné a na chuti jim to rozhodně neubírá. O lanýžích si můžete přečíst více v tomto článku. 

Recept mám od mé známé z města Bastia Umbra, od paní Tundry z Chutě z Itálie.

lanýže

Ingredience:

  • čerstvé lanýže nebo ty v oleji (množství odhadem, já použila 3 větší kuličky, kousek si nechte stranou, nastrouháte ho potom nakonec na bruschetty)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 plátek ančovičky
  • extra-panenský olivový olej (já použila Bonamini)
  • italská bageta (já použila tu rustikální – mívají třeba v Tescu)

Postup:

  • rozehřejte troubu na 150°C
  • mezitím nakrájejte bagetu na plátky široké cca 1 cm
  • bagetky dejte do trouby na cca 5 minut (zkontrolujte, že jsou křupavé, nesmíte je tam nechat příliš dlouho jinak ztvrdnou)
  • mezitím osmahněte oloupaný a rozmáčklý česnek na pávi, kam přidáte cca 5 lžic olivového oleje a 1 plátek ančovičky (tu lehce míchejte, ona se na pánvi rozpustí do takové kaše)
  • jakmile česnek lehce zezlátne, vyndejte ho, vypněte oheň a stranou do pánve přidejte lanýž nastrouhaný najemno, všechno pořádně promíchejte
  • dejte znovu na oheň a osmahněte vzniklou omáčku maximálně 1 minutu
  • na teplé bagetky namažte lanýžovou omáčku a navrch ještě nastrouhejte čerstvý lanýž, můžete zakápnout ještě trochou olivového oleje 😉

TIP: Krém můžete udělat stejným způsobem, jen s tím rozdílem že nakonec do pánve přidáte pár kapek citrónové šťávy a zamícháte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Antipasti (předkrmy), Gurmánské speciality, Nejnovější recepty, vegetariánské recepty Označeno s:
0 comments on “Crostini al tartufo (pečené chlebíčky s lanýžem)
1 Pings/Trackbacks pro "Crostini al tartufo (pečené chlebíčky s lanýžem)"
  1. […] 1. předkrm (bruschetta s lanýžem): bude v něm mít roli česnek, ančovičky a lanýže (o lanýžích a česneku se všeobecně ví, že jsou silnými afrodiziaky a uspokojí i ty nejnáročnější chuťové buňky (recept tady) […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků