Budino di ricotta (ricottový dezert)

O víkendu jse vytáhla svoji úžasnou starou kuchařku od Pellegrina Artusi a připravila jsem pro vás z ní další „středověký“ italský recept. Jelikož jsem už dlouho nedělala žádný dezert, tak bylo na čase nějaký konečně zase udělat. 

„Budino“ je v překladu z italštiny pudink. Mně ale přijde lepší to nazývat prostě dezert. Výsledek je totiž něco na způsob takové buchty nebo muffinu a proto jsem i název receptu nechala tak jak je.
Na jeho přípravu budete potřebovat hlavně ricottu a vejce. Nesmí chybět ani mandle. Tady mě v knize pobavil popis přípravy receptu, kde Artusi vysvětluje, jak je potřeba nejdříve odstranit skořápku mandlí v horké vodě a potom je rozdrtit ručně na drobné kousky v hmoždíři. Když jsem to četla, tak mi chvíli trvalo než mi došlo, že v té době vlastně neměli mixéry 🙂

ricotta dezert

Artusi častokrát neuvádí přesná množství a někdy i postupy vysvětluje tak, že to má různé varianty. Právě to se mi na té knize tolik líbí. Jakmile budete mít rozdrcené mandle, tak v knize radí je nejdříve rozmíchat s jedním bílkem. Já jsem to neudělala, ale vy to můžete klidně zkusit.

Dobu pečení neuvedl u tohoto receptu vůbec, tak jsem to zkusila odhadnout. Jinak já jej dělala z 200 g ricotty, můžete zkusit i 250 g. Podle mně by to bylo ještě o trochu lepší množství, protože bude víc cítit ricotta a méně vejce.

Vejce jsem dala tři, ale právě na množství 200 g bych zkusila příště dát 2 vejce (nebo nechat tři a dát právě 250 g ricotty). Jinak Artusiho recept uvádí přesně 300 g ricotty a 5 vajec.

Ingredience (pro 2 osoby):

200g ricotty (já použila Gran Moravia, dobrá je ale i Galbani, v Lidlu mívají značku Lovilio, tu jsem zkoušela, ale nechutná mi tak jako ty předchozí dvě)
cca 60g drcených mandlí (osobně mám radši, když mi zůstanou větší kousky)
2-3 vejce
60g moučkového cukru
trochu strouhanky (na vymazání formy)
trochu másla (na vymazání formy)

Postup:

V míse smícháme mandle, ricottu, cukr. Rozšleháme stranou vejce a přidáme do směsi. Všechno promícháme v takový pěkný krém. Vezmeme si formičky, vymažeme je máslem a zasypeme strouhankou. Nandáme do nich krém. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 150 stupňů, na asi 50 minut.

Já nechala těsto péct tak dlouho, dokud se na něm nevytvořila taková lehce zlatavá kůrka. Můžete to ale sami zkusit upéct i při jiných teplotách.

dezert z ricotty italský

dezert z ricotty italský

dezert z ricotty italský

dezert z ricotty italský

dezert z ricotty italský

dezert z ricotty dezert z ricotty

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Dolci (dezerty), Nejnovější recepty Označeno s:
0 comments on “Budino di ricotta (ricottový dezert)
1 Pings/Trackbacks pro "Budino di ricotta (ricottový dezert)"
  1. […] dezerty by vás mohl potěšit Budino di ricotta (recept zde), jeho příprava je rychlá a jednoduchá. Recept pochází se staré italské kuchařky z 19. […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků