Kdo by neznal Benátky! Nádherné město v regionu Veneto na severu Itálie, s dlouholetou historií a tradicemi. Benátští mořeplavci cestovali po celém světě a přiváželi sem různá koření a neznámé suroviny, ze kterých potom místní kuchaři tvořili dnes již světoznámé pochoutky.
Velmi si na svých plavbách oblíbili tenké sušenky Baicoli, které se prodávají v tradičních žlutých cínových krabičkách. Přesně tyto sušenky si dnes spolu připravíme. Recept je trochu pracnější. Vyžaduje dvojité kynutí a dvojité pečení v troubě.
Sušenky jsou ale opravdu vynikající a tuto delikatesu si můžete vychutnávat nejen samotnou, ale na spoustu dalších způsobů.
Oblíbené jsou s vaječným krémem zabaione, namáčené v italském kafi či pomazané marmeládou nebo čokoládovým krémem. Dalo by se říct, že jsou prostě ideální k rychlé a chutné snídani nebo odpolední svačince…
Ingredience:
250 g hladké mouky
asi 8 g droždí
25 g cukru
25 g změklého másla
1 bílek, vyšlehaný do sněhu
1/2 sklenice mléka
Postup:
Droždí vmícháme do vlažného mléka. Mezitím si připravíme mouku a doprostřed naneseme všechny ingredience. Přidáme i droždí s mlékem a vše pořádně promícháme. Z těsta uhněteme kouli, kterou přikryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny kynout.
Poté těsto rozdělíme na dva díly a vytvarujeme je do podlouhlé formy připomínající malý bochník chleba. Vložíme je na pečící papír do pekáče a necháme vykynout další 2 hodiny na suchém místě.
Těsto dáme péct do vyhřáté trouby na 10 minut, dokud nám na povrchu pěkně nezezlátne. Necháme odpočinout 1 den. Nakrájíme těsto na tenké plátky (asi 3-4 mm), které dáme ještě zapéct do trouby (na nižší teplotu). Jakmile zezlátnou a jsou krásně křupavé, tak je můžeme vynadat a podávat!
ČAS: Celková doba přípravy jsou dva dny.