Baicoli di Venezia (benátské sušenky)

Kdo by neznal Benátky! Nádherné město v regionu Veneto na severu Itálie, s dlouholetou historií a tradicemi. Benátští mořeplavci cestovali po celém světě a přiváželi sem různá koření a  neznámé suroviny, ze kterých potom místní kuchaři tvořili dnes již světoznámé pochoutky.

Velmi si na svých plavbách oblíbili tenké sušenky Baicoli, které se prodávají v tradičních žlutých cínových krabičkách. Přesně tyto sušenky si dnes spolu připravíme. Recept je trochu pracnější. Vyžaduje dvojité kynutí a dvojité pečení v troubě.

Sušenky jsou ale opravdu vynikající a tuto delikatesu si můžete vychutnávat nejen samotnou, ale na spoustu dalších způsobů.

Oblíbené jsou s vaječným krémem zabaione, namáčené v italském kafi či pomazané marmeládou nebo čokoládovým krémem. Dalo by se říct, že jsou prostě ideální k rychlé a chutné snídani nebo odpolední svačince…

benátské sušenky marmeláda

Ingredience:

250 g hladké mouky
asi 8 g droždí
25 g cukru
25 g změklého másla
1 bílek, vyšlehaný do sněhu
1/2 sklenice mléka

Postup:

Droždí vmícháme do vlažného mléka. Mezitím si připravíme mouku a doprostřed naneseme všechny ingredience. Přidáme i droždí s mlékem a vše pořádně promícháme. Z těsta uhněteme kouli, kterou přikryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny kynout.

Poté těsto rozdělíme na dva díly a vytvarujeme je do podlouhlé formy připomínající malý bochník chleba. Vložíme je na pečící papír do pekáče a necháme vykynout další 2 hodiny na suchém místě.

Těsto dáme péct do vyhřáté trouby na 10 minut, dokud nám na povrchu pěkně nezezlátne. Necháme odpočinout 1 den. Nakrájíme těsto na tenké plátky (asi 3-4 mm), které dáme ještě zapéct do trouby (na nižší teplotu). Jakmile zezlátnou a jsou krásně křupavé, tak je můžeme vynadat a podávat!

ČAS: Celková doba přípravy jsou dva dny.

zdravá snídaně

italská snídaně

domácí sušenky italské

nutella čokoládový domácí krém bio

Váš průvodce okouzlující Itálií!

Označeno v Dolci (dezerty), Nejnovější recepty Označeno s: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Kdo jsem

Pojďte se podívat na to, kdo jsem a proč vlastně vznikl tento blog o krásné Itálii.

Kontakt

Pokud máte zájem mi cokoliv napsat, můžete mne kontaktovat na tento email: ilove.italy@volny.cz

Připoj se na Facebooku

Italština online

Na mém blogu najdete i mini lekce italštiny online...Tak hurá na dovolenou!

Podělte se o zážitky z Itálie

Máte tipy na dovolenou v Itálii, fotky, rady, zážitky s Italy a italskou kuchyní? Podělte se s ostatními čtenáři blogu!

Kam po Itálii

Pojďte se mnou procestovat Itálii skrz na skrz. Stačí kliknout na mapku.

Italské restaurace v ČR

Jste si jistí, že chodíte do pravé restaurace "made in italy"? Pojďte to se mnou zjistit!

Vegetariánská jídla

Jelikož italská kuchyně je plná výborných receptů ze zeleniny a hlavně bez masa, vytvořila jsem pro vás ještě speciální sekci pro vegetariány.

Omáčky

V Itálii existuje spousta výborných omáček, tady postupně najdete všechny, které znám.

Zajímavosti z Itálie

V této rubrice najdete řadu zajímavostí týkajících se všeho kolem Itálie. Nechybí zde ani italské aktuality či různé akce.

Moje spolupráce

Koho sleduji

Krásné šperky z minerálů vlastní výroby, nejen s logem I Love Italy.

Kde mě najdete

Top kulinářské blogy I Love Italy

Archiv článků